ΥΓΕΙΑ

Υπέρβαροι στη μέση ηλικία: Πόσο κινδυνεύετε από άνοια

Οι νεαροί ενήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia.

Υπέρβαροι στη μέση ηλικία: Πόσο κινδυνεύετε από άνοια

Οι ερευνητές εξέτασαν 5.100 άτομα που συμμετείχαν σε δυο μακροχρόνιες μελέτες.

Παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες στην ηλικία των 20-49 ετών είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στην ηλικία των 70.

Άνδρες και γυναίκες που ήταν παχύσαρκοι σε νεαρή ηλικία αντιμετώπιζαν έως και 150% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτά προηγούμενων μελετών που συνδέουν τα περιττά κιλά στη μέση ηλικία με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα της μελέτης Adina Zeki Al Hazzouri, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος «υποδεικνύει ωστόσο ότι η παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας».

Η μία έρευνα ξεκίνησε το 1988 με σκοπό τον έλεγχο των καρδιακών νόσων και η δεύτερη το 1997 για να καταγράψει τη φθίνουσα λειτουργικότητα των συμμετεχόντων.

Η κύρια παράμετρος που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν ο ΔΜΣ (σχέση ύψους και βάρους), η σχέση του οποίου με την άνοια διαφοροποιήθηκε με βάση το φύλο και την ηλικία.

Για παράδειγμα οι υπέρβαροι άνδρες στη μέση ηλικία είχαν αυξημένο κατά 50% κίνδυνο άνοιας μετά τα 70.

Για τις γυναίκες που ήταν υπέρβαρες στις ηλικίες 20-49 ετών ο κίνδυνος άνοιας είναι 1,8 φορές υψηλότερος μετά την ηλικία των 70.

Η παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία διπλασίαζε τον κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία και για τα δύο φύλα.

Αναφορικά με το αν η παχυσαρκία στα 30 αυξάνει αναπότρεπτα τον κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία ή η απώλεια βάρους αναστρέφει τον κίνδυνο, οι ερευνητές δεν έχουν οριστική απάντηση.

«Ανεξαρτήτως από το ΔΜΣ ενός ατόμου στη μέση ή μεγαλύτερη ηλικία, η παχυσαρκία ή ακόμη και το να είναι κανείς υπέρβαρος στη νεότητά του σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας μετά τα 70» επισημαίνουν.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Εταιρίας Αλτσχάιμερ που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και θεωρούνται ακόμη προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευθούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Πώς συνδέεται με την εξασθένηση των αισθήσεων

Δυσκολίες όρασης & ακοής: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Περιττά κιλά στη μέση ηλικία: Πόσο κινδυνεύετε από άνοια (έρευνα)