ΥΓΕΙΑ

Βιοτίνη: Οι επιπτώσεις από την υπερβολική πρόσληψη στην καρδιά

Η βιοτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Η ή Β7, είναι η βιταμίνη που λαμβάνουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την επιδερμίδα, τα μαλλιά ή τα νύχια τους.

Βιοτίνη: Οι επιπτώσεις από την υπερβολική πρόσληψη στην καρδιά

Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να ευθύνεται για εύθραυστα νύχια, τριχόπτωση και δερματικά εξανθήματα. Ωστόσο,σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα συμπληρώματα βιοτίνης εξασφαλίζουν καλύτερη υγεία για τα νύχια, τα μαλλιά ή το δέρμα.

Αντίθετα, η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης μπορεί να επηρεάσει τους δείκτες μιας σημαντικής πρωτεΐνης για τη διάγνωση εμφραγμάτων κατά τον αιματολογικό έλεγχο, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα και αποκρύπτοντας την πραγματική κατάσταση της υγείας της καρδιάς.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης, Danni Li, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο εργαστήριο Ιατρικής και Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, η βιοτίνη αποτελεί σημαντικό θρεπτικό συστατικό όταν λαμβάνεται σε χαμηλές δόσεις. Η υπερβολική λήψη ωστόσο μπορεί να θέσει την υγεία σε κίνδυνο, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων με συνέπεια σοβαρούς κινδύνους.

Συγκεκριμένα, η υπερκατανάλωση βιοτίνης μπορεί να επηρεάσει τους δείκτες της τροπονίνης -σημαντικής πρωτεΐνης για τη διάγνωση εμφραγμάτων- δίνοντας χαμηλότερες τιμές από τις πραγματικές.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιοτίνης ορίζεται στα 30 μικρογραμμάρια, ενώ πάνω από 1 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα θεωρείται υψηλή.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Μελέτη Διατροφής και Υγείας, μέχρι το 2016, περίπου 3% των ενήλικων Αμερικανών λάμβαναν κάποιο συμπλήρωμα, ποσοστό που το διάστημα 1999-2000 ανερχόταν μόλις στο 0,1%.

Η λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης είναι υψηλότερη στις γυναίκες. Μεταξύ των γυναικών ηλικίας 60 ετών και άνω, πάνω από το 7% λάμβανε τουλάχιστον 1 mg την ημέρα, ενώ ποσοστό 2% λάμβαναν 5 mg ή και περισσότερο το διάστημα 2015-2016. Στους άνδρες το ποσοστό ανερχόταν σε 0,7%.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι ηλικιωμένοι που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης, πρέπει να προσέχουν τη λήψη βιοτίνης καθώς κινδυνεύνουν από ψευδή αποτελέσματα στις εξετάσεις τους και λανθασμένες διαγνώσεις.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή είναι πάντα καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών από τα συμπληρώματα, καθώς προσφέρει στον οργανισμό συμπλέγματα όχι μόνο βιταμινών και μετάλλων, αλλά και πρωτεϊνών, φυτικών ινών και λιπαρών.

Καλές πηγές βιοτίνης αποτελούν το συκώτι, τα αυγά, το χοιρινό, οι γλυκοπατάτες, οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα.

Διαβάστε επίσης:

Έλλειψη βιοτίνης: Ποια συμπτώματα προκαλεί και πώς θα τη διορθώσετε

Διατροφικές ελλείψεις που φαίνονται στο πρόσωπο & με ποιες τροφές θα τις νικήσετε

Οι καλύτερες διατροφικές πηγές των βιταμινών-Β