ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Δυσκοιλιότητα: Πέντε αιτίες που την προκαλούν και πώς την αντιμετωπίζουμε

Δυσκοιλιότητα: Πέντε αιτίες που την προκαλούν και πώς την αντιμετωπίζουμε

Η δυσκοιλιότητα ως σύμπτωμα κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και του εντέρου ειδικότερα, ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η περιστασιακή δυσκοιλιότητα μάλιστα εμφανίζεται ακόμα πιο συχνά, καθώς μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά στον οργανισμό που εμφανίζει δυσκοιλιότητα, είναι η χαμηλή κινητικότητα του εντέρου, το οποίο κάνει πολύ λιγότερες κινήσεις από τον φυσιολογικό μέσο όρο και άρα δεν επιτελεί το έργο του. Η δυσκοιλιότητα δε, συνοδεύεται συνήθως από δυσφορία, αίσθηση φουσκώματος, στομαχική πίεση, έλλειψη όρεξης ακόμα και πόνο στην κοιλιακή χώρα, ενώ ενίοτε αναφέρονται ως συμπτώματα η ναυτία, αλλά και οι κράμπες. Είναι φανερό πως πρόκειται για μία πολύ άβολη κατάσταση, από την οποία ο οργανισμός αναζητά ανακούφιση.

Πριν φτάσουμε στον τρόπο αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας όμως, ας δούμε πέντε βασικές αιτίες που προκαλούν την εμφάνισή της.

1. Διατροφή
Η έλλειψη φυτικών ινών, το «πρόχειρο» φαγητό, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και η μειωμένη ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα καθώς επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου. Μια ισορροπημένη διατροφή, με άφθονη κατανάλωση νερού, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να αποφύγουμε την εμφάνισή της.

2. Άγχος
Το στρες και οι αγχώδεις καταστάσεις που μπορεί να βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος στο πλαίσιο της προσωπικής ή της επαγγελματικής του ζωής, είναι δυνατόν να επηρεάσουν τον οργανισμό συνολικά και ειδικά τη λειτουργία του εντέρου, με αποτέλεσμα να εμφανίζει δυσκοιλιότητα.

3. Εγκυμοσύνη
Η πλειοψηφία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδίως προς το τέλος της, εμφανίζουν δυσκοιλιότητα. Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και το σώμα της γυναίκας προσαρμόζεται σε αυτό, μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του εντέρου και να προκληθούν ζητήματα δυσκοιλιότητας. Γενικότερα εξάλλου είναι έως και τρεις φορές πιο πιθανή η εμφάνιση δυσκοιλιότητας στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες.

4. Ταξίδι
Πάρα πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν περιστασιακή δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Η λειτουργία του οργανισμού επηρεάζεται από την αλλαγή περιβάλλοντος και το έντερο είναι κατεξοχήν το όργανο που εμφανίζει συμπτώματα. Ως αποτέλεσμα, είτε πρόκειται για διακοπές είτε για επαγγελματικό ταξίδι, αυτός που υποφέρει από δυσκοιλιότητα, δεν μπορεί να το ευχαριστηθεί.

5. Τρόπος ζωής
Είναι αλήθεια ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής στο σύνολό του επηρεάζει την υγεία του εντέρου σε διάφορα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως, βάσει στοιχείων της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Ένωσης, το 16% των Αμερικανών εμφανίζει κάποια στιγμή προβλήματα δυσκοιλιότητας: Η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η διατροφή, το στρες και ιδίως ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων, ευνοεί την εμφάνιση δυσκοιλιότητας στον οποιονδήποτε.

duskoiliotita3

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα

Η αναγνώριση των αιτιών εμφάνισης της δυσκοιλιότητας μπορεί να είναι ένας οδηγός και για την αντιμετώπισή της. Πολύ σπουδαίος παράγοντας είναι η διατροφή και η ήπια άσκηση, που βοηθούν σημαντικά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως, είναι φανερό πως η δυσκοιλιότητα που εμφανίζεται λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή και λόγω στρες, που δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε, απαιτεί άλλης μορφής δράση.

Το taniGO είναι ένα προϊόν που βοηθά στην άμεση, εύκολη και γρήγορη αντιμετώπιση της περιστασιακής δυσκοιλιότητας σε ενήλικες και παιδιά από 8 ετών και άνω, καθώς σε κάθε συσκευασία περιέχει 12 φακελίσκους μιας δόσης. Το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει την ουσία μακρογόλη 4000 που μαλακώνει τα σκληρά κόπρανα και αυξάνει τον όγκο τους μέσω της κατακράτησης ύδατος στα κόπρανα, οδηγώντας σε ταχύτερη διέλευσή τους μέσα στο έντερο, διευκολύνοντας την κένωση του εντέρου και παρέχοντας μία αίσθηση φυσικής ανακούφισης. Επιπλέον διαθέτει άρωμα βατόμουρο και μπορεί να καταναλωθεί είτε απευθείας από τον φακελίσκο, είτε μέσα σε ένα ποτήρι με νερό.

tanigo2.jpg

Κάθε φακελίσκος έχει εξάλλου μικρό και πρακτικό μέγεθος, έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να το έχει πάντα μαζί του. Συνιστάται η κατανάλωση μίας ή το πολύ δύο δόσεων ημερησίως, καθώς το taniGO δρα σε 24 με 48 ώρες από την πρώτη δόση και ενδείκνυται για εγκύους αλλά και θηλάζουσες μητέρες, για διαβητικούς και για όσους ακολουθούν ειδική δίαιτα, φτωχή σε νάτριο. Έτσι η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται εύκολα και γρήγορα, με μία φυσική αίσθηση ανακούφισης για τον πάσχοντα.

Η περιστασιακή δυσκοιλιότητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τον σύγχρονο άνθρωπο, καθώς είναι μέρος της ζωής του – συχνότερα ή πιο σπάνια. Εν τούτοις, με το taniGO, μια ισορροπημένη διατροφή και ήπια άσκηση, η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, άμεσα και αποτελεσματικά.