ΥΓΕΙΑ

Αρθρίτιδα γόνατος: Το μπαχαρικό που ανακουφίζει από τους πόνους

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των δομικών στοιχείων της άρθρωσης, των χόνδρων των μηνίσκων και των υποχόνδριων οστών.

Αρθρίτιδα γόνατος: Το μπαχαρικό που ανακουφίζει από τους πόνους

Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία και μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσχέρεια στην καθημερινότητα μέχρι και σημαντικού βαθμού αναπηρία. Το γόνατο είναι μια από τις αρθρώσεις που προσβάλλονται πιο συχνά.

Οι πιο συχνές μορφές είναι η οστεοαρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Νέα μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα κουρκουμίνης μείωσε τον πόνο και τη δυσκαμψία σε πάσχοντες από αρθρίτιδα γόνατος.

Ο κουρκουμάς είναι πολυετές φυτό που προέρχεται από τη Νότιο Ασία με τις επιστημονικές ονομασίες Curcuma longa ή Curcuma domestica, γνωστό στην Ελλάδα ως κιτρινόριζα.

Αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια συστατικό της μαγειρικής στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλύψει τις θεραπευτικές του ιδιότητες και ο Δυτικός κόσμος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κουρκουμάς λειτουργεί καλύτερα από placebo (εικονικό φάρμακο) για την ανακούφιση του πόνου στο γόνατο που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα.

Ο Δρ. Benny Antony από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Menzies του Πανεπιστημίου της Τασμανίας και οι συνεργάτες του χώρισαν τυχαία 70 ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε δύο ομάδες. Η μία λάμβανε εκχύλισμα κουρκουμά κάθε μέρα για 12 εβδομάδες και η άλλη λάμβανε εικονικά φάρμακα.

Μετά από 12 εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν το εκχύλισμα ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση του πόνου τους συγκριτικά με την ομάδα του placebo. Το μέσο όφελος ήταν «μέτριο», σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά ακόμα κι έτσι παρέμενε καλύτερο από αυτό που είχαν βρει προηγούμενες μελέτες με φαρμακευτικές αγωγές κατά του πόνου.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να θεωρηθεί θεραπευτική επιλογή για την οστεοαρθρίτδα του γόνατος», αναφέρει ο Δρ. Antony.

Οι πάσχοντες από αρθρίτιδα στο γόνατα συχνά παίρνουν παυσίπονα, τα οποία εκτός του ότι είναι μετρίως αποτελεσματικά, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες όπως οι στομαχικές διαταραχές, ενώ η παρατεταμένη χρήση τους συνδέεται με αυξημένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και νεφρικής βλάβης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Το μπαχαρικό που προκαλεί υποχώρηση των συμπτωμάτων

Τέσσερα υπέροχα πράγματα που θα σας συμβούν αν βάλετε στη ζωή σας τον κουρκουμά (pics)

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του κουρκουμά