ΥΓΕΙΑ

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης περιέχει δύο σάκχαρα, φρουκτόζη και γλυκόζη. 

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους κατασκευαστές επεξεργασμένων τροφίμων, έχοντας αντικαταστήσει τη ζάχαρη, καθώς είναι φθηνότερο γλυκαντικό.

Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης παρασκευάζεται με χημικό τρόπο μέσω της επεξεργασίας γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού με την προσθήκη ενζύμων για την εκχύλιση της γλυκόζης και στη συνέχεια την μετατροπή μέρους αυτής σε φρουκτόζη. Έτσι προκύπτει ένα μείγμα φρουκτόζης και γλυκόζης, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα, κυρίως αρτοσκευάσματα, μπισκότα, χυμούς και αναψυκτικά.

Νέα μελέτη συσχετίζει το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη με σημαντικούς κινδύνους για την καρδιά.

Είναι ήδη γνωστό ότι η φρουκτόζη βλάπτει την υγεία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της καταλήγει στο ήπαρ. Εκεί, παράγεται ουρικό οξύ και λίπος με τη μορφή τριγλυκεριδίων, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο λιπώδους νόσου του ήπατος, καρδιακών παθήσεων και αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Kimber Stanhope από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, «ο συνδυασμός φρουκτόζης και γλυκόζης που βρίσκεται στα σιρόπια καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι χειρότερος από ό,τι μεμονωμένα η φρουκτόζη για κάποιους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι συγκριτικά με τη γλυκόζη, η φρουκτόζη αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, εύρημα που οδήγησε στην υπόθεση ότι η γλυκόζη στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι αβλαβής. Η νέα μελέτη εξέτασε αυτή τη θεωρία, μελετώντας τις διαφορές στους παράγοντες κινδύνου για την υγεία με βάση τα είδη ζάχαρης. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ροφήματα με φρουκτόζη, γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή ένα ρόφημα ελέγχου με ασπαρτάμη. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα τους για γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Οι επιστήμονες περίμεναν ότι οι παράγοντες κινδύνου θα βρίσκονταν σε υψηλότερα επίπεδα για τη φρουκτόζη και σε χαμηλότερα για τη γλυκόζη, με το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης να βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι υποθέσεις τους επαληθεύτηκαν για κάποιους παράγοντες κινδύνου, για άλλους, όμως, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που πιστεύεται ότι προβλέπουν καλύτερα τις καρδιακές παθήσεις, οι αυξήσεις ήταν υψηλότερες στην περίπτωση του σιροπιού λόγω μιας αλληλεπίδρασης της φρουκτόζης με τη γλυκόζη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές οδηγίες και οι επιλογές των καταναλωτών δεν θα πρέπει να βασίζονται στη θεωρία ότι όλες οι επιπτώσεις της ζάχαρης οφείλονται στο περιεχόμενό της σε φρουκτόζη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Metabolism.

Διαβάστε επίσης:

Φρουκτόζη: Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση στο συκώτι (έρευνα)

Φρουκτόζη στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στο παιδί

Φρουκτόζη v/s γλυκόζη: Ποια είναι χειρότερη για την υγεία της καρδιάς και του ήπατος