ΥΓΕΙΑ

Δυσανεξία στη γλουτένη: Πώς μπορεί να προληφθεί από τη βρεφική ηλικία

Η βρεφική διατροφή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της κοιλιοκάκης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα νέας μελέτης.

Δυσανεξία στη γλουτένη: Πώς μπορεί να προληφθεί από τη βρεφική ηλικία

Η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα του εντέρου που σχετίζεται με την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη, η οποία οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να προσβάλει τους δικούς του ιστούς.

Για την ώρα δεν υπάρχουν στρατηγικές πρόληψης της κοιλιοκάκης και η αντιμετώπισή της βασίζεται στον αποκλεισμό της γλουτένης από τη διατροφή.

Ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες γλουτένης στη διατροφή των πασχόντων μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα τοιχώματα του εντέρου, να αποτρέψουν τη σωστή απορρόφηση της τροφής και να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, εμετός, διάρροια, δυσκοιλιότητα και κόπωση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η εισαγωγή υψηλών δόσεων γλουτένης στη βρεφική διατροφή από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στην εκδήλωση κοιλιοκάκης.

Η νέα μελέτη που φέρει την υπογραφή ερευνητών του King’s College του Λονδίνου, του Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, του Πανεπιστημίου St George’s του Λονδίνου και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Benaroya στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, διερεύνησε την επίδραση της γλουτένης παράλληλα με το θηλασμό από την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Η σύγκριση έγινε με παιδιά τα οποία δεν λάμβαναν αλλεργιογόνα τρόφιμα και τρέφονταν μόνο με μητρικό γάλα έως την ηλικία των έξι μηνών, βάσει των επίσημων οδηγιών της βρετανικής κυβέρνησης.

Στα βρέφη που εντάχθηκαν στη μελέτη δόθηκαν 4 γραμμάρια πρωτεΐνης σίτου την εβδομάδα από την ηλικία των τεσσάρων μηνών (υπό τη μορφή δύο μπισκότων δημητριακών με βάση το σιτάρι, μίας κατάλληλης για την ηλικία τους ποσότητας σίτου).

Συνολικά 1.004 παιδιά εξετάστηκαν για την ύπαρξη αντισωμάτων αντι-τρανσγλουταμινάσης, δείκτη κοιλιοκάκης, στην ηλικία των τριών ετών. Τα παιδιά που παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο από ειδικό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεταξύ των παιδιών που ξεκίνησαν την κατανάλωση γλουτένης αφότου είχαν συμπληρώσει τους έξι μήνες, ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης στην ηλικία των τριών ετών ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου (1,4% σε σύνολο 516 παιδιών αυτής της ομάδας). Αντίθετα, μεταξύ των 488 παιδιών που κατανάλωναν γλουτένη από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, δεν υπήρχαν περιπτώσεις κοιλιοκάκης.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Gideon Lack, καθηγητής Αλλεργιολογίας – Παιδιατρικής στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής Αλλεργιολογικού Τμήματος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Evelina του Λονδίνου, υπογράμμισε πως «αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει στοιχεία ότι η πρώιμη εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων σίτου στη διατροφή ενός μωρού πριν την ηλικία των έξι μηνών μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση κοιλιοκάκης».

Κατά τον ίδιον, αυτή η στρατηγική μπορεί να έχει επίδραση και σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 1.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Διαβάστε επίσης:

Κοιλιοκάκη: Πού βρίσκονται οι χημικές ουσίες που την προκαλούν (έρευνα)

Ευαισθησία Vs δυσανεξία στη γλουτένη: Ποιες οι διαφορές

Κοιλιοκάκη: 19 συμπτώματα της ασθένειας μέσα από φωτογραφίες