ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Γιατί πρέπει να πίνετε καφέ μετά το πρωινό και ποτέ πριν (έρευνα)

Γιατί πρέπει να πίνετε καφέ μετά το πρωινό και ποτέ πριν (έρευνα)

Ένας δυνατός, σκέτος καφές το πρωί για να ξυπνήσετε μετά από μία νύχτα κακού ύπνου, μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης & Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Μπαθ, εξέτασε την επίδραση του διακοπτόμενου ύπνου και του πρωινού καφέ σε μια σειρά διαφορετικών μεταβολικών δεικτών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι παρότι μία νύχτα κακού ύπνου έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον μεταβολισμό μας, η κατανάλωση καφέ ως μέσου αναζωογόνησης, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Δεδομένης της σημασίας της διατήρησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας σε ασφαλή επίπεδα για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη και καρδιοπαθειών, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια δημοτικότητα του καφέ.

Στο πλαίσιο της μελέτης ζητήθηκε από 29 υγιείς άνδρες και γυναίκες να υποβληθούν σε τρεις δοκιμασίες με τυχαία σειρά.

- Οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν κανονικά το βράδυ και όταν ξύπνησαν τους ζητήθηκε να πιουν ένα ζαχαρούχο ρόφημα.

- Οι συμμετέχοντες είχαν διαταραγμένο ύπνο (οι ερευνητές τους ξύπναγαν κάθε μία ώρα και έμεναν ξύπνιοι για πέντε λεπτά) και το πρωί κατανάλωσαν το ίδιο ζαχαρούχο ρόφημα.

- Οι συμμετέχοντες είχαν διαταραγμένο ύπνο, αλλά το πρωί ήπιαν ένα φλιτζάνι δυνατού καφέ και 30 λεπτά αργότερα το ζαχαρούχο ρόφημα.

Κάθε πρωί οι ερευνητές λάμβαναν δείγμα αίματος από τους συμμετέχοντες μετά την κατανάλωση του ζαχαρούχου ροφήματος, το οποίο αναλογούσε θερμιδικά σε ένα τυπικό πρωινό γεύμα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μια νύχτα διακοπτόμενου ύπνου δεν επιδείνωσε τα επίπεδα γλυκόζης μετά το πρωινό, σε σύγκριση με μία νύχτα καλού ύπνου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου για μία ή περισσότερες νύχτες μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στο μεταβολισμό.

Ωστόσο, ο δυνατός καφές που καταναλώθηκε πριν το πρωινό γεύμα αύξησε το μεταγευματικό γλυκαιμικό φορτίο κατά περίπου 50%.

«Με απλά λόγια, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μας εξασθενεί όταν το πρώτο πράγμα που έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό μας είναι ο καφές, ειδικά έπειτα από μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου. Θα μπορούσαμε να το βελτιώσουμε αυτό τρώγοντας πρώτα και πίνοντας καφέ αργότερα» επισημαίνει ο καθηγητής James Betts, από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου Μπαθ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition.

Διαβάστε επίσης:

Σάκχαρο: Τι να πίνετε το πρωί για να αποφύγετε την αύξησή του

Ανεβασμένο σάκχαρο το πρωί – Πώς αντιμετωπίζεται το «φαινόμενο της αυγής»

Γιατί δεν πρέπει να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι

BEST OF NETWORK

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Πριν από το τέλος του 2020 τα εμβόλια στην Ελλάδα»

Σύλληψη Νότη Σφακιανάκη: Καρέ - καρέ η μεταφορά του στον Εισαγγελέα (pics)

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Δεν μιλάω για άνοιγμα μέχρι τον Μάρτιο - Ο ιός δείχνει τα δόντια του

Σχολεία - Ζαχαράκη: «Στο τέλος της εβδομάδας θα αποφασίσουμε για το άνοιγμα»

Ντονμέζ: Τι βρήκε το Oruc Reis στο Αιγαίο

Ειδική αποζημίωση: Πόσα χρήματα θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή το Δεκέμβριο

Καστελόριζο: Η συγκινητική αλλαγή φρουράς με τον Εθνικό Ύμνο (vid)

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς θα αποφευχθούν οι ουρές και ο συνωστισμός

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Βαρομετρικό χαμηλό σαρώνει τη χώρα - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά για την έκπτωση φόρου

Τζο Μπάιντεν: Γιατί θα κυκλοφορεί για αρκετές εβδομάδες με ειδική μπότα

Formula1: Το πρώτο βίντεο του Ρομέν Γκροζάν από το νοσοκομείο - «Είμαι περίπου καλά»