ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου (εικόνες)

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των γυναικείων γεννητικών οργάνων μετά από τον καρκίνο των ωοθηκών.

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου (εικόνες)

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εκδηλώνεται όταν κύτταρα του τραχήλου αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και δημιουργούν ένα νέο ιστό, έναν όγκο στην περιοχή.

Οι συχνότερες μορφές καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ο επιθηλιακός καρκίνος (90% των περιπτώσεων) που αναπτύσσεται στο έξω μέρος του τραχήλου και το αδενοκαρκίνωμα (10% των περιπτώσεων) που εμφανίζεται στο εσωτερικό μέρος του τραχηλικού καναλιού (ενδοτράχηλος).

Ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία παρατηρείται είναι τα 50 έτη αλλά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας.

Παλαιότερα, ο καρκίνος αυτός αποτελούσε ένα από τους κύριους λόγους θνησιμότητας των γυναικών εξαιτίας καρκίνου. Σήμερα μπορεί να προληφθεί και να ιαθεί εάν ανιχνευθεί έγκαιρα.

Ο πιο συνηθισμένος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο είναι η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Πριν εμφανιστεί ο καρκίνος, τα κύτταρα στον τράχηλο αρχίζουν να εμφανίζουν ανωμαλίες-διαδικασία που είναι γνωστή ως δυσπλασία.

Τα κύτταρα αυτά μπορεί να ανιχνευτούν από την εξέταση Παπανικολάου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Η.Π.Α, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας είναι οι παρακάτω: