ΥΓΕΙΑ

Καφές & τσάι: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου στους πάσχοντες από διαβήτη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία λόγω των βιοδραστικών ενώσεων που περιέχουν τα ροφήματα αυτά.

Καφές & τσάι: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου στους πάσχοντες από διαβήτη

Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση των δύο ροφημάτων, ξεχωριστά ή και συνδυαστικά, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού και δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα, μείωσε κατά 63% τον κίνδυνο θανάτου σε μια περίοδο περίπου πέντε ετών.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία 4.923 ατόμων από την Ιαπωνία (2.790 άνδρες, 2.133 γυναίκες) με διαβήτη τύπου 2 (μέσης ηλικίας 66 ετών) για μία περίοδο πέντε ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με την ημερήσια κατανάλωση καφέ και πράσινου τσαγιού.

Επιπλέον, παρείχαν πληροφορίες σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και οι ώρες του βραδινού ύπνου. Υποβλήθηκαν επίσης σε μετρήσεις του ύψους, του βάρους και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και εξετάσεις αίματος και ούρων για τον έλεγχο πιθανών υποκείμενων παραγόντων κινδύνου.

Οι 607 και οι 994 από τους συμμετέχοντες δεν έπιναν καθόλου πράσινο τσάι και καφέ αντίστοιχα, οι 1.143 και 1.306 έπιναν έως μία κούπα την ημέρα, οι 1.348 έπιναν 2-3 κούπες την ημέρα και οι 1.748 έπιναν τέσσερις ή περισσότερες. Ακόμη, οι 963 έπιναν μία κούπα καφέ κάθε μέρα, ενώ οι 1.660 έπιναν δύο ή περισσότερες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης πέθαναν 309 άνθρωποι (218 άνδρες, 91 γυναίκες) με κύριες αιτίες θανάτου τον καρκίνο (114) και τις καρδιαγγειακές παθήσεις (76).

Συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν κανένα από τα δύο ροφήματα, εκείνοι που έπιναν το ένα ή και τα δύο είχαν χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, με τις πιθανότητες αυτές να σχετίζονται με την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τόσο πράσινου τσαγιού όσο και καφέ.

Η κατανάλωση το πολύ μίας κούπας πράσινου τσαγιού ή καφέ την ημέρα σχετίστηκε με 12% χαμηλότερες πιθανότητες, ενώ η μία κούπα κάθε μέρα σχετίστηκε με 19% χαμηλότερες πιθανότητες και οι δύο ή περισσότερες κούπες με 41% χαμηλότερες πιθανότητες.

Ο κίνδυνος θανάτου ήταν ακόμα πιο χαμηλός για εκείνους που έπιναν και πράσινο τσάι και καφέ κάθε μέρα, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 51% χαμηλότερες πιθανότητες για τις 2-3 κούπες πράσινου τσαγιού και δύο ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα, 58% για τέσσερις ή περισσότερες κούπες τσάι συν μία κούπα καφέ την ημέρα και 63% χαμηλότερες πιθανότητες για τέσσερις ή περισσότερες κούπες τσάι και δύο ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open Diabetes Research & Care.

Διαβάστε επίσης:

Καφεΐνη: Σε ποιους ανθρώπους μειώνει τον κίνδυνο Πάρκινσον

Βλάπτει ο καφές την καρδιά; Τι δείχνει νέα έρευνα

Τα ποτά που σας προστατεύουν από την άνοια (εικόνες)