ΥΓΕΙΑ

Ακτινοθεραπεία: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τις επιπτώσεις

Πολλοί καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, ταλαιπωρούνται από εντερικά προβλήματα.

Ακτινοθεραπεία: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τις επιπτώσεις

Ερευνητές τριών κορυφαίων Πανεπιστημίων, συστήνουν στους ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία μια διατροφή που μπορεί να καταπολεμήσει τις φλεγμονώδεις βλάβες του γαστρεντερικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών η βρόμη και γενικά μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την εντερική φλεγμονή που προκαλεί η ακτινοθεραπεία.

Η μελέτη που φέρει τη σφραγίδα των Πανεπιστήμιων Gothenburg, Lund και South Australia, διαπίστωσε ότι το πίτουρο βρώμης μπορεί να αντισταθμίσει τις χρόνιες γαστρεντερικές βλάβες που προκαλούνται από την ακτινοθεραπεία, σε αντίθεση με τις μακροχρόνιες κλινικές συστάσεις.

Ο γαστρεντερολόγος και ογκολόγος Δρ. Andrea Stringer, αναφέρει ότι η έρευνα παρέχει σημαντικές νέες πληροφορίες για τους ασθενείς που λαμβάνουν ακτινοβολίες.

«Στους καρκινοπαθείς συνιστάται συχνά να ακολουθούν μια δίαιτα περιορισμένης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θεωρείται ότι επιδεινώνει το φούσκωμα και τη διάρροια, δύο κοινές παρενέργειες της ακτινοθεραπείας», λέει.

«Παρόλα αυτά, οι συμβουλές αυτές δεν βασίζονται ακριβώς σε στοιχεία, καθώς σταδιακά αποδεικνύεται ότι η ανεπαρκής πρόσληψη σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι πιθανώς αντιπαραγωγική και να επιδεινώνει την γαστρεντερική τοξικότητα. Η μελέτη μας συνέκρινε τα αποτελέσματα της δίαιτας με φυτικές ίνες και αυτής χωρίς, διαπιστώνοντας ότι η δεύτερη είναι τελικά χειρότερη για ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Η διατροφή χωρίς φυτικές ίνες παράγει φλεγμονώδεις ωκυτοκίνες που είναι παρούσες για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την αυξημένη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει την παρουσία των ωκυτοκινών ώστε να μειωθεί η φλεγμονή που προκαλείται από την ακτινοβολία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο ειδικός.

Στην Ευρώπη, σχεδόν ένα εκατομμύριο επιβιώσαντες από καρκίνο της ουροδόχου κύστης υποφέρουν από προβλήματα του εντέρου, λόγω των γαστρεντερικών συμπτωμάτων που προκαλεί η ακτινοβολία, επισημαίνει ο Δρ. Stringer.

«Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο και στην Αυστραλία αλλά και σε όλο τον κόσμο χωρίς άμεση ίαση ή αποτελεσματική θεραπεία. Αν καταφέρουμε να αποτρέψουμε τη φλεγμονή που προκύπτει από την ακτινοβολία εύκολα μέσω προσαρμογής των διατροφικών επιπέδων των φυτικών ινών, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την μακροπρόθεσμη και ενδεχομένως εφόρου ζωής εντερική υγεία στους καρκινοπαθείς», καταλήγουν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nutrients.

Διαβάστε επίσης:

Τροφές που προκαλούν φλεγμονή και ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου

Η διατροφή που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο

Πόση ακτινοβολία αντέχει το ανθρώπινο σώμα;