Διάρροια: Πότε πρέπει να μας ανησυχεί και πώς την αντιμετωπίζουμε

Ως διάρροια ορίζουμε την ξαφνική μεταβολή στη συχνότητα των κενώσεων και τη σύσταση των κοπράνων του οργανισμού, κάτι που «μεταφράζεται» ως τουλάχιστον τρεις μαλακές ή υδαρείς κενώσεις μέσα στο 24ωρο.

Κατά πλειοψηφία, η διάρροια αυτής της μορφής, που διαρκεί κάποιες μέρες και όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες, ονομάζεται «οξεία διάρροια» και οφείλεται σε λοίμωξη του εντέρου, συνηθέστερα από κάποιον ιό ή σπανιότερα από βακτήριο. Η λοίμωξη όμως δεν είναι η μόνη αιτία εμφάνισης της διάρροιας, καθώς αυτή μπορεί να οφείλεται σε άγχος, στις συνθήκες ενός ταξιδιού, σε παρενέργειες φαρμάκων, σε τροφική δηλητηρίαση ή ακόμα και σε ένα τυχαίο τρόφιμο που για κάποιον λόγο ερέθισε το έντερο και επηρέασε την ομαλή λειτουργία του. Συνήθως μάλιστα η διάρροια συνοδεύεται από έντονο κοιλιακό άλγος, ενώ σπανιότερα από πυρετό, πονοκέφαλο ή άλλα συμπτώματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάρροια δεν μας ανησυχεί, παρόλο που δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα και τις δραστηριότητές μας. Εν τούτοις, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση που τα επεισόδια επιμένουν επί μακρόν (περισσότερο από δύο εβδομάδες), συνοδεύονται από υψηλό πυρετό ή επαναλαμβανόμενους εμετούς ή εντοπίζουμε βλέννα ή αίμα στα κόπρανα, θα πρέπει να προβούμε σε έναν προσεκτικότερο έλεγχο ώστε να αποκλείσουμε τις πιθανότητες να συμβαίνει κάτι σοβαρότερο.

Άλλες περιπτώσεις στις οποίες η διάρροια πρέπει να ελεγχθεί διεξοδικότερα είναι επίσης:

- Εάν έχει προηγηθεί ταξίδι, ειδικά σε τροπική χώρα

- Εάν παρατηρούμε σημαντική απώλεια βάρους, άνω των δύο κιλών

- Εάν λαμβάνουμε ταυτόχρονα άλλη θεραπεία

- Εάν πάσχουμε από βαλβιδοπάθεια

- Εάν αισθανόμαστε έντονη δίψα ή ξηρότητα στη γλώσσα.

sad

Πώς αντιμετωπίζουμε τη διάρροια

Ακόμα και αν πρόκειται για «κλασική» περίπτωση οξείας διάρροιας, που δεν μας ανησυχεί περαιτέρω, εν τούτοις οφείλουμε να παραδεχθούμε πως πρόκειται για μία εξαιρετικά άβολη κατάσταση, που μας προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από μια «απλή διάρροια», διακόπτουν τις δραστηριότητές τους μέχρι να είναι βέβαιοι πως έχουν ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα, μένουν κλεισμένοι μέσα από τον φόβο να συμβεί ένα δυσάρεστο επεισόδιο εκτός σπιτιού και βάζουν τα πάντα στη ζωή τους «σε παύση». Πρέπει να γνωρίζουμε όμως πως κάτι τέτοιο είναι κάθε άλλο παρά αναγκαίο, διότι η διάρροια αυτής της μορφής μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και άμεσα.

Αρχικά, αυτό που οφείλει να κάνει ο πάσχων είναι να προσέξει ακόμα περισσότερο τη διατροφή του. Αποφεύγει εντελώς τρόφιμα που γνωρίζει ότι ερεθίζουν το έντερό του και στρέφεται σε εκείνα που βοηθούν να επανέλθει η ομαλή του λειτουργία: Ζυμαρικά, ρύζι, πλιγούρι βρώμης, πατάτες, κράκερς, μπανάνες, είναι μερικά από αυτά που μπορούν να βοηθήσουν, ενώ πρέπει να είναι σαφές πως οτιδήποτε πρέπει να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα κάθε φορά. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει η προσθήκη αλατιού, εφόσον βέβαια αυτή δεν απαγορεύεται λόγω τυχόν άλλων προβλημάτων υγείας.

Στην περίπτωση όμως που θέλουμε να σταματήσουμε τα επεισόδια διάρροιας το συντομότερο, ώστε να μην εμποδίζουν τις δραστηριότητές μας, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα σκεύασμα που βοηθάει ακριβώς σε αυτό. Τα στικς smectiGo αποτελούν έναν πρακτικό και εύκολο τρόπο για να το πετύχουμε απολύτως, καθώς πρόκειται για μία θεραπεία της οξείας διάρροιας, σύντομης διάρκειας, για ενήλικες και παιδιά άνω των 8 ετών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το smectiGo αποτελείται από διοσμεκτίτη, έναν φυσικό πηλό που δεσμεύει τοξίνες και μικρόβια και συμβάλλει στην απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό. Επιπλέον, καλύπτει τον πεπτικό βλεννογόνο και συμβάλλει στην επιδιόρθωση της εντερικής βλάβης αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα της οξείας διάρροιας ενώ σέβεται την εντερική διέλευση. Κάθε συσκευασία περιέχει εύχρηστα στικς που μπορούμε να έχουμε μαζί μας ανά πάσα στιγμή, καθώς χωράνε άνετα στην τσάντα μας, ακόμα και στην τσέπη μας. Δεν χρειάζονται διάλυση σε νερό και καταναλώνονται απευθείας. Η ευχάριστη γεύση τους (καραμέλα - κακάο) και αυτός ο εύκολος τρόπος λήψης, κάνουν τα στικς smectiGo έναν ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης των επεισοδίων της οξείας διάρροιας ανά πάσα στιγμή, όπου κι αν βρισκόμαστε.

smertigo

Αυτό που δεν πρέπει να αμελούμε κατά τη διάρκεια μιας οξείας διάρροιας, είναι να ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να πίνουμε συχνά λίγες γουλιές νερό, αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα, εφόσον διαπιστώνουμε πως ο οργανισμός μας το ανέχεται.

Με σωστή και προσεκτική διατροφή, σωστή ενυδάτωση και τα στικς smectiGo που έχουμε πάντα και παντού μαζί μας, μπορούμε με απλά βήματα να αντιμετωπίσουμε τη διάρροια και να μην την αφήσουμε να επηρεάσει την καθημερινότητα και τις δραστηριότητές μας.