ΥΓΕΙΑ

Από τι κινδυνεύουν οι έγκυες που μολύνονται από κορονοϊό

 Η μεγάλη πλειονότητα των εγκύων με κορονοϊό δεν έχουν αρρωστήσει σοβαρά.

Από τι κινδυνεύουν οι έγκυες που μολύνονται από κορονοϊό

Σύμφωνα με τους επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ωστόσο, οι έγκυες που μολύνονται με Covid-19, αντιμετωπίζουν περίπου 25% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Παρότι το ποσοστό των πρόωρων τοκετών στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 10,2% επί του συνόλου στο γενικό πληθυσμό, στις γυναίκες που μολύνονται με κορονοϊό φθάνει το 13%.

Τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων βασίζονται σε δεδομένα για 3.912 τοκετούς από γυναίκες με Covid-19 σε 15 αμερικανικές πολιτείες.

Από τα μωρά που ελέγχθηκαν, μόνο το 2,6% είχαν κορονοϊό. Τα περισσότερα είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν μολυνθεί κατά την τελευταία εβδομάδα της κύησης. Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι μικρή η πιθανότητα η έγκυος να περάσει τον κορονοϊό στο μωρό της.

Από την άλλη, οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα της Covid-19.

Άλλη έρευνα σε 409.462 συμπτωματικές γυναίκες 15 έως 44 ετών, εκ των οποίων οι 23.434 ήταν έγκυες, βρήκε ότι οι έγκυες με κορονοϊό έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και διασωλήνωση, σε σχέση με τις μη έγκυες.

Οι έγκυες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν επιπλοκές και να πεθάνουν (αύξηση κινδύνου κατά 70%), γι' αυτό οι Αμερικανοί επιστήμονες πρόσθεσαν την εγκυμοσύνη στον κατάλογο των καταστάσεων και παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19.

Το CDC εμφανίζεται πάντως καθησυχαστικό, επισημαίνοντας ότι «ο απόλυτος κίνδυνος για σοβαρή έκβαση της νόσου στις γυναίκες είναι χαμηλός».

Οι επιστήμονες καλούν τις γυναίκες που εγκυμονούν να προσέχουν για μη μολυνθούν με κορονοϊό, φορώντας οι ίδιες μάσκα και αποφεύγοντας όσους δεν φορούν.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνος είναι στην εγκυμοσύνη

Κορονοϊός: Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει στην εγκυμοσύνη (έρευνα)

Πρόωρος τοκετός: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά και τους νέους