ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Καρκίνος: Γιατί η άσκηση αποτελεί σημαντικό μέτρο προστασίας (έρευνα)

Καρκίνος: Γιατί η άσκηση αποτελεί σημαντικό μέτρο προστασίας (έρευνα)

Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση παροβλημάτων υγείας και να βελτιώσει την πρόγνωση για πολλές παθήσεις, μεταξύ των οποίων και αρκετές μορφές καρκίνου.

Αν και ο ακριβής τρόπος με τον οποίο η άσκηση προστατεύει έναντι του καρκίνου πραμένει άγνωστος, μια πιθανή εξήγηση σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας την ικανότητα του σώματος να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης, η φυσική δραστηριότητα αλλάζει τον μεταβολισμό των Τ- κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.

Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι οι καρκινοπαθείς που ασκούνται τακτικά έχουν καλύτερη πρόγνωση από τους αδρανείς ασθενείς.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας, εξέτασαν πώς τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή τα λευκά αιμοσφαίρια που εξειδικεύονται στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων, αποκρίνονται στην άσκηση.

Οι επιστήμονες χώρισαν τα ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο σε δύο ομάδες, με τη μία να ασκείται τακτικά στον τροχό και την άλλη να παραμένει αδρανής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καρκινική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και η θνητότητα μειώθηκε στα ζώα που ασκούνταν.

Στη συνέχεια εξέτασαν τη σημασία των Τ- κυττάρων, χορηγώντας σε όλα τα ποντίκια αντισώματα που αφαιρούν αυτά τα Τ κύτταρα. Τα αντισώματα ισοπέδωσαν τις θετικές επιδράσεις της άσκησης τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην επιβίωση του καρκίνου, πράγμα που, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύει τη σημασία των Τ κυττάρων στην καταστολή του καρκίνου μέσω της άσκησης.

Επιπλέον, οι ερευνητές μετέφεραν τα Τ κύτταρα από τα ποντίκια που ασκούνταν σε αδρανή ποντίκια με όγκους, διαπιστώνοντας ότι βελτιώνονταν οι προοπτικές τους, συγκριτικά με εκείνα που λάμβαναν κύτταρα από αδρανή ζώα.

Για να εξετάσουν το πώς η άσκηση επηρέασε την καρκινική ανάπτυξη, οι ερευνητές απομόνωσαν δείγματα Τ κυττάρων, αίματος και ιστών μετά από άσκηση και μέτρησαν τα επίπεδα κοινών μεταβολιτών που παράγονται στους μύες και εκκρίνονται στο πλάσμα σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Κάποιοι από αυτούς τους μεταβολίτες, όπως το γαλακτικό οξύ, τροποποιούσαν τον μεταβολισμό των Τ κυττάρων και αύξαναν τη δραστηριότητά τους. Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι τα Τ κύτταρα που απομονώθηκαν από ένα ζώο που ασκούνταν παρουσίαζαν τροποποιήσεις στον μεταβολισμό συγκριτικά με τα Τ κύτταρα από αδρανή ζώα.

Τέλος, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν αυτοί οι μεταβολίτες στους ανθρώπους ως απόκριση στην άσκηση. Πήραν δείγματα αίματος από οκτώ υγιείς άνδρες μετά από 30 λεπτά έντονης ποδηλασίας και παρατήρησαν ότι οι ίδιοι μεταβολίτες που προκαλούνταν από την άσκηση απελευθερώνονταν και στους ανθρώπους.

«Η βιολογία πίσω από αυτές τις θετικές επιδράσεις της άσκησης μπορεί να προσφέρει νέες προοπτικές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα διατηρείται υγιές, καθώς και να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε και να βελτιώσουμε τις αντικαρκινικές θεραπείες. Η έρευνά μας δείχνει ότι η άσκηση επηρεάζει την παραγωγή διάφορων μορίων και μεταβολιτών που ενεργοποιούν τα ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο, αναστέλλοντας έτσι την καρκινική ανάπτυξη. Ελπίζουμε τα αποτελέσματα αυτά να συνεισφέρουν στη βαθύτερη κατανόηση του πώς ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και στην ενημέρωση της ανάπτυξης νέων ανοσοθεραπειών κατά του καρκίνου», αναφέρει ο Δρ. Randall Johnson, καθηγητής μοριακής βιολογίας και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο eLife

Διαβάστε επίσης:

Από ποιες μορφές καρκίνου προστατεύει η γυμναστική (pics)

Η γυμναστική προστατεύει από 13 μορφές καρκίνου!

Η γυμναστική χαρίζει χρόνια σε όσους έχουν διαγνωστεί με καρκίνο

BEST OF NETWORK

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Οι παπαγάλοι της Αθήνας - Πώς το κέντρο της πρωτεύουσας γέμισε εξωτικά πουλιά

Στρατός Ξηράς: Από μάσκες μέχρι… οπλικά συστήματα – Λύσεις για όλα στα στρατιωτικά εργοστάσια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με 1 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα σισιλιάνικο σπίτι με θέα την Αίτνα

Netflix: Είναι η δημοφιλέστερη ψηφιακή πλατφόρμα ψυχαγωγίας; - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Survivor Spoiler: Αναστάτωση – «Βόμβα» με οικειοθελή αποχώρηση;

Defender Europe 2021: Αμερικανική «φόλα» στον Ερντογάν - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Aυστραλία: Νύφη βοηθά μοσχαράκι να γεννηθεί στη διάρκεια του γάμου της

Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο Newsbomb.gr: Ανεπανόρθωτο το πλήγμα στους ηθοποιούς από την πανδημία

Ξύλο σε εστιατόριο για τον λογαριασμό: Σερβιτόρος «ξάπλωσε» πελάτη (vid)

Τα 10+1 πιο «ακριβά» διαζύγια: Από τον Μπιλ Γκέιτς στον Μάικλ Τζόρνταν

Η Καίτη Γαρμπή «δίκασε» όσους προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον σάτυρο της Νέας Σμύρνης: «Υπάρχουν άρρωστα μυαλά» (pic)