ΥΓΕΙΑ

Κετογονική δίαιτα: Η συμβολή της στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ελάχιστους έως καθόλου υδατάνθρακες, γνωστή ως κετογονική διατροφή, θα μπορούσε να αποτρέψει ή ακόμη και να αντιστρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης.

Κετογονική δίαιτα: Η συμβολή της στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Saint Louis, με επικεφαλής τον Kyle S. McCommis, επίκουρο καθηγητή Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, εξέτασαν μια μεταβολική διαδικασία που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Συγκεκριμένα, εξέτασαν σε ποντίκια μια μεταβολική διαδικασία που φάνηκε να απενεργοποιείται στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας. Η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίστηκε μέσω αλλαγής σε κετογονική διατροφή υψηλών λιπαρών.

Το μυοκάρδιο απαιτεί μεγάλες ποσότητες χημικής ενέργειας, αποθηκευμένης στα θρεπτικά συστατικά, για τη φυσιολογική λειτουργία των συσπάσεων της καρδιάς. Για να διατηρηθεί αυτή η υψηλή μεταβολική ικανότητα, η καρδιά είναι ευέλικτη και μπορεί να προσαρμοστεί σε τροποποιημένα μεταβολικά αποθέματα κατά τη διάρκεια των διάφορων αναπτυξιακών, διατροφικών ή σωματικών καταστάσεων. Η κατεστραμμένη ευελιξία, ωστόσο, σχετίζεται με καρδιακή δυσλειτουργία σε παθήσεις όπως ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι η έκφραση του MPC –μορίου που σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας- μειώνεται στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας και ότι η γενετική διαγραφή του MPC στα ποντίκια οδηγεί σε καρδιακή αναδιαμόρφωση και δυσλειτουργία.

«Το ενδιαφέρον είναι ότι η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αποφευχθεί ή ακόμα και να ανατραπεί μέσω της κετογονικής διατροφής υψηλών λιπαρών και χαμηλών υδατανθράκων. Επιπλέον, η 24ωρη νηστεία στα ποντίκια, παρείχε επίσης σημαντική βελτίωση στην αναδιαμόρφωση της καρδιάς», εξηγεί ο Δρ. McCommis.

Οι διατροφές με υψηλότερο περιεχόμενο σε λιπαρά, αλλά αρκετούς υδατάνθρακες για τον περιορισμό της κέτωσης (μεταβολική διαδικασία που συμβαίνει όταν το σώμα αρχίζει να καίει λίπος), επίσης βελτίωσαν σημαντική την καρδιακή ανεπάρκεια σε ποντίκια με έλλειψη της έκφρασης του MPC στην καρδιά.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει τον κρίσιμο ρόλο του MPC στην καρδιακή λειτουργία και υπογραμμίζει τη δυναμική των διατροφικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση του μεταβολισμού του καρδιακού λίπους με στόχο την πρόληψη ή την αντιστροφή της καρδιακής δυσλειτουργίας και την αναδιαμόρφωσή της στο περιβάλλον της ανεπάρκειας MPC», καταλήγει ο καθηγητής.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Metabolism.

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που βελτιώνει τη μνήμη

Κετογονική δίαιτα: Ποιο κίνδυνο εγκυμονεί για τις γυναίκες (νέα ευρήματα)

Κετογονική δίαιτα: Μπορεί να επηρεάσει την περίοδο;