ΥΓΕΙΑ

Χρόνος τοκετού: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού

Τόσο ο πρόωρος, όσο και ο καθυστερημένος τοκετός, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης Διαταραχών του Φάσματος του Αυτισμού, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Χρόνος τοκετού: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης υπό την Martina Persson εξέτασαν τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού σε όλο το εύρος των εβδομάδων κύησης και εκτίμησαν ότι για τα παιδιά που γεννιούνται κατά την 22η έως 31η εβδομάδα κύησης, την 32 έως 36η και την 43η έως 44η, έναντι της 37ης έως 42ης εβδομάδας κύησης, ο κίνδυνος αυτισμού είναι αυξημένος κατά 2,31%,1,35% και 1,37%, αντίστοιχα.

Τα ευρήματα προέκυψαν από την ανάλυση δεδομένων για συνολικά 3.526.174 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ του 1995 και του 2015. Από τα παιδιά αυτά, ποσοστό 1,44% διαγνώστηκαν με αυτισμό. Το 4,7% επί του συνόλου είχαν γεννηθεί πρόωρα.

Ο σχετικός κίνδυνος Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος αυξήθηκε για κάθε εβδομάδα κύησης από 40 προς 24 εβδομάδες (πρόωρος τοκετός) και από τις 40 μέχρι τις 44 εβδομάδες (καθυστερημένος τοκετός).

«Δεδομένης της άγνωστης αιτιολογίας του αυτισμού και των διά βίου συνεπειών της διαταραχής, είναι σημαντικό να εντοπιστούν ομάδες αυξημένου κινδύνου που σχετίζονται με έναν δυνητικά τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου» σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το κατά πόσον ο κίνδυνος αυτισμού σε περιπτώσεις καθυστερημένου τοκετού θα μπορούσε να αποφευχθεί με τον τοκετό να πραγματοποιείται στις 40 εβδομάδες κύησης είναι κάτι το οποίο μένει να διερευνηθεί.

Μελέτη διερευνά τον ρόλο του πρόωρου τοκετού σε σχέση με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαταραχών του φάσματος του αυτισμού

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Αντιεπιληπτικά στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί

Έλλειψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού για το έμβρυο

Προκαλεί το junk food αυτισμό; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ