ΥΓΕΙΑ

Επιπλοκές εγκυμοσύνης: Τα μέταλλα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η έκθεση σε μέταλλα μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες των εγκύων γυναικών και να αυξήσει τις πιθανότητες επιπλοκών όπως η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης: Τα μέταλλα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Μέταλλα όπως το νικέλιο, το αρσενικό, το κοβάλτιο και ο μόλυβδος έχουν συσχετιστεί με επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, αλλά δεν είναι σαφές γιατί.

«Μια λεπτή ορμονική ισορροπία ενορχηστρώνει την εγκυμοσύνη από τη σύλληψη έως τον τοκετό και οι διαταραχές αυτής της ισορροπίας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Zorimar Rivera-Núñez, βοηθός ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσι.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και ούρων από 815 γυναίκες στο Πουέρτο Ρίκο, οι οποίες εγγράφηκαν σε μακροχρόνια μελέτη έκθεσης εγκύων γυναικών και των παιδιών τους σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένα μέταλλα μπορεί να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει τις ορμόνες. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών κατά τη γέννηση, αλλά και αργότερα στη ζωή τους.

Για παράδειγμα, οι διαταραχές στις στεροειδείς ορμόνες, τις ορμόνες του φύλου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν συνδεθεί με ανεπαρκή ανάπτυξη του εμβρύου, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλό βάρος γέννησης. Το βάρος γέννησης συνδέεται στενά με τον κίνδυνο χρονίων παθήσεων για τα παιδιά, όπως η παχυσαρκία και ο καρκίνος του μαστού.

Η διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος μπορεί να εξαρτάται από τον χρόνο της έκθεσης της εγκύου στα μέταλλα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι έγκυες γυναίκες στο Πουέρτο Ρίκο έχουν υψηλότερη έκθεση σε μέταλλα από τις γυναίκες στις άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Τα ποσοστά πρόωρων τοκετών στο Πουέρτο Ρίκο είναι κατά 12% υψηλότερα, συγκριτικά με τις άλλες πολιτείες της Αμερικής, καθώς και άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

«Επιπλέον, η έκθεση σε περιβαλλοντική ρύπανση επιδεινώνεται από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι τυφώνες, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα έκθεσης», προσθέτουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Environment International.

Διαβάστε επίσης:

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα βαρέα μέταλλα

Αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα: Το ρόφημα που αξίζει να δοκιμάσετε (οδηγίες)

Επιπλοκές εγκυμοσύνης: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων