ΥΓΕΙΑ

Ψωρίαση & μεταβολικό σύνδρομο: Οι κίνδυνοι για την καρδιά

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι σύνηθες σε ανθρώπους με ψωρίαση.

Ψωρίαση & μεταβολικό σύνδρομο: Οι κίνδυνοι για την καρδιά

Η συνύπαρξη των δύο παθήσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ειδικότερα, η εν λόγω συννοσηρότητα, συνδέεται με αυξημένα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, σημαντικού παράγοντα καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα παρατήρησης σε 260 ασθενείς με ψωρίαση, 80 εκ των οποίων πληρούσαν τα κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο.

Οι πάσχοντες υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις των στεφανιαίων αρτηριών.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι παράγοντες όπως η συστημική φλεγμονή, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υψηλή χοληστερόλη ήταν σημαντικά υψηλότερα σε συμμετέχοντες που είχαν ψωρίαση και μεταβολικό σύνδρομο.

Όσοι είχαν μεταβολικό σύνδρομο είχαν επίσης υψηλότερη συσσώρευση πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες, παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Το σπλαχνικό λίπος είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια στο γενικό πληθυσμό και για αυξημένη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες ασθενών με ψωρίαση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Tα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων στους πάσχοντες από ψωρίαση.

Ο ερευνητής Δρ. Nehal N. Mehta δήλωσε ότι το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καθώς προκαλεί συσσώρευση πλάκας που μπλοκάρει τις αρτηρίες της καρδιάς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Association of Dermatology.

Διαβάστε επίσης:

Ψωρίαση: Οι τροφές που αμβλύνουν τα συμπτώματα (εικόνες)

Ψωρίαση: Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο;

Ψωρίαση: Η διατροφή που προλαμβάνει τα συμπτώματα