ΥΓΕΙΑ

Τακτική λήψη ασπιρίνης: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

H καθημερινή λήψη ασπιρίνης συστήνεται κυρίως στους ηλικιωμένους, καθώς ο ρόλος της ως αντιαιμοπεταλικού βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφράγματος.

Τακτική λήψη ασπιρίνης: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Το φάρμακο έχει συνδεθεί ωστόσο και με ανάπτυξη ελκών στο στομάχι.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση, οι άνθρωποι που λαμβάνουν ασπιρίνη τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από καρκίνο στην ουροδόχο κύστη, ενώ αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στο μαστό.

Η τακτική λήψη της δεν φάνηκε πάντως να έχει επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παγκρέατος ή του πεπτικού.

Δεν μείωσε επίσης τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να πεθάνει από καρκίνο στο πεπτικό ή το πάγκρεας.

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ σημειώνουν ότι η λήψη ασπιρίνης τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα συνδεόταν με αυξημένη επιβίωση από καρκίνο ουροδόχου κύστης και μαστού.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι για ορισμένες μορφές καρκίνου, το μεγαλύτερο όφελος συνδέεται με αυξημένη συχνότητα λήψης.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε αναλύσεις διαγνώσεων καρκίνου και επιβίωσης για 140.000 ανθρώπους. Οι ερευνητές εστίασαν στα ποσοστά αυτών των καρκίνων και των θανάτων από τη νόσο σε συμμετέχοντες 76 ετών και άνω. Το 18% από αυτούς ανέφεραν ότι λάμβαναν ασπιρίνη τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, το 1% διαγνώστηκε με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη και το 3,3% με καρκίνο στο μαστό.

Οι καρκίνοι του πεπτικού, του οισοφάγου, του παγκρέατος και της μήτρας ήταν λιγότερο συχνοί, αν και συνολικά διαγνώστηκαν στο 1,6% των συμμετεχόντων.

Οι συμμετέχοντες που λάμβαναν ασπιρίνη τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ήταν πιο πιθανό να επιβιώνουν έως και 20 χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο κύστης ή μαστού, σε σχέση με όσους λάμβαναν πιο αραιά ασπιρίνη.

Τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης ως προς τις πιθανότητες επιβίωσης, μειώνονταν ωστόσο με τον καιρό και το φάρμακο δεν είχε την ίδια επίδραση στην επιβίωση από άλλες μορφές καρκίνου.

Η ασπιρίνη μπλοκάρει την παραγωγή του ενζύμου COX-2, που μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του μαστού.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Διαβάστε επίσης:

Ασπιρίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο έντερο (έρευνα)

Ασπιρίνη: Για ποιες μορφές καρκίνου μειώνει τον κίνδυνο και πόσο

Ασπιρίνη: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη