ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός και τοκετός: Για ποιες επιπλοκές αυξάνει ο κίνδυνος

Οι γυναίκες που έχουν COVID-19 κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν επιπλοκές, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έχουν κορονοϊό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Κορονοϊός και τοκετός: Για ποιες επιπλοκές αυξάνει ο κίνδυνος

Ευτυχώς, ο απόλυτος κίνδυνος επιπλοκών για κάθε γυναίκα είναι πολύ χαμηλός (λιγότερο από 1%). Ωστόσο, ο κίνδυνος επιπλοκών όπως η θρόμβωση και ο πρόωρος τοκετός, είναι σημαντικοί, υποστηρίζει η νέα μελέτη.

«Σύμφωνα με τα ευρήματα, μεταξύ των γυναικών που βρίσκονται στο νοσοκομείο για να να γεννήσουν και έχουν διαγνωστεί με COVID, οι ανεπιθύμητες συνέπειες είναι απίστευτα χαμηλές. Αυτό θα πρέπει να καθησυχάζει τις γυναίκες που ελπίζουν να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ή περιμένουν ήδη παιδί», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Karola Jering, από το τμήμα καρδιαγγειακής ιατρικής στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη.

Η ίδια και οι συνεργάτες της συνέλεξαν για ένα διάστημα οκτώ και πλέον μηνών εντός του 2020, στοιχεία για περισσότερες από 400.000 μητέρες, εκ των οποίων σχεδόν 6.400 μολύνθηκαν με COVID-19.

Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ασθενών με COVID-19, ο σχετικός κίνδυνος ανάπτυξης οποιουδήποτε τύπου θρόμβου αίματος ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος συγκριτικά με όσες δεν είχαν τον ιό και σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος για θρομβοεμβολή.

Αυτές οι γυναίκες είχαν επίσης πολύ περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ή παροχή οξυγόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι γυναίκες που είχαν τον ιό ήταν:

- 7% πιθανότερο να γεννήσουν με καισαρική

- 19% πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα

- 21% πιθανότερο να εκδηλώσουν προεκλαμψία

Μία έγκυος δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να μειώσει αυτούς τους κινδύνους, εκτός του να μη μολυνθεί, είπε η Jering.

«Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε κυρίως υποστηρικτική φροντίδα για ασθενείς με COVID, γενικά. Και από τις θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί για τους ασθενείς με COVID, οι περισσότερες δεν έχουν δοκιμαστεί σε έγκυες γυναίκες», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ. Scott Solomon.

Η Jering είπε ότι στις έγκυες γυναίκες χορηγούνται φάρμακα που χορηγούνται συχνά σε ασθενείς με COVID-19, όπως αντιπηκτικά για την πρόληψη των θρόμβων.

Συνοψίζοντας τα ευρήματα της μελέτης η Jering τα χαρακτήρισε θετικά. Μεταξύ των εγκύων γυναικών με COVID-19 που γέννησαν, το 99% επέστρεψαν σπίτι, το 3% χρειάστηκαν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το 1% χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη. Λιγότερο από 1% πέθαναν στο νοσοκομείο.

Η Jering είπε ότι αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να καθησυχάσουν τις γυναίκες που έχουν COVID-19, καθώς, παρά τις πιθανές επιπλοκές, οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν ομαλή εγκυμοσύνη και τοκετό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει στην εγκυμοσύνη (έρευνα)

Στρες στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο του εμβρύου

Επιπλοκές εγκυμοσύνης: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων