ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η πρόωρη (ή πρώιμη) ωοθηκική ανεπάρκεια είναι μία παθολογική κατάσταση όπου οι ωοθήκες της γυναίκας παύουν να λειτουργούν φυσιολογικά πριν από τα 40 της χρόνια.

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια: Ποια είναι τα συμπτώματα

Αν και πολλές γυναίκες παρουσιάζουν μείωση της γονιμότητάς τους μετά την ηλικία των 35 με 40 ετών, στις γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια η μειωμένη γονιμότητα εμφανίζεται αρκετά νωρίτερα. Το ίδιο και η σοβαρή διαταραχή του εμμήνου κύκλου τους.

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια δεν είναι ταυτόσημη με την πρόωρη εμμηνόπαυση. Με την πρόωρη εμμηνόπαυση, η έμμηνος ρύση σταματά πριν από τα 40 έτη, η γυναίκα δεν μπορεί πια να μείνει έγκυος, ενώ η αιτία μπορεί να είναι φυσική ή μία νόσος, εγχείρηση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Στην πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, όμως, μερικές γυναίκες εξακολουθούν να έχουν σποραδικά έμμηνο ρύση και ενδέχεται να μείνουν έγκυοι. Όσον αφορά την αιτία της ανεπάρκειάς τους, αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άγνωστη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, εμφανίζουν χειρότερα συμπτώματα στην εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης σε 300 γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και τα συνέκριναν με τη σοβαρότητα παρόμοιων συμπτωμάτων σε γυναίκες με φυσιολογική εμμηνόπαυση.

Ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια εμφάνιζαν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπτώματα εμμηνόπαυσης, κυρίως ψυχολογικά αλλά και σε ότι αφορά στη σεξουαλική τους ζωή.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν διαταραχές διάθεσης, εξάψεις, αϋπνία, κούραση και σεξουαλική δυσλειτουργία. Τα συμπτώματα είναι συχνότερα και εντονότερα από αυτά γυναικών που μπαίνουν φυσιολογικά στην εμμηνόπαυση.

Η Δρ. Stephanie Faubion δήλωσε ότι η νέα έρευνα σε Κινέζες, έδειξε ότι όσες είχαν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια εμφάνισαν πιο έντονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης σε σχέση με γυναίκες που μπήκαν σε εμμηνόπαυση στο φυσιολογικό εύρος ηλικίας.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

Διαβάστε επίσης:

Περιεμμηνόπαυση: Ποια συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης εμφανίζει το ένα τρίτο των γυναικών

Εμμηνόπαυση: Ποιες γυναίκες έχουν πιο βαριά συμπτώματα (έρευνα)

Πρόσληψη βάρους στην εμμηνόπαυση: Πώς θα την αποφύγετε (εικόνες)