ΥΓΕΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή: Για ποιους είναι πιο θανατηφόρα η καρδιακή αρρυθμία

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συνηθέστερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

Κολπική μαρμαρυγή: Για ποιους είναι πιο θανατηφόρα η καρδιακή αρρυθμία

Στην κολπική μαρμαρυγή, η καρδιά έχει ανώμαλο και συχνά πολύ γρήγορο ρυθμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη, οι πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με τις λιγότερο πλούσιες χώρες.

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι γυναίκες είναι πιθανότερο από ό,τι οι άνδρες να πεθάνουν εξαιτίας της συγκεκριμένης πάθησης. Η Ελλάδα εμφανίζει διαχρονικά μείωση περιστατικών και στα δύο φύλα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1990-2017 για 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Βρέθηκαν μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα (πιθανώς λόγω διαφορών στην παχυσαρκία, την κατανάλωση αλκοόλ, την καθιστική ζωή και άλλους παράγοντες κινδύνου), με πιο βασικό κοινό στοιχείο ότι τα περιστατικά καρδιακής αρρυθμίας είναι συχνότερα στους άνδρες, αλλά πιο θανατηφόρα στις γυναίκες.

Η Σουηδία εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστό θανάτων από κολπική μαρμαρυγή μεταξύ των ανδρών και των γυναικών (εννέα θανατηφόρα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους ετησίως), με συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Υψηλά είναι τα ποσοστά και στη Γερμανία (επτά θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), όπου, επίσης, παρατηρείται αυξητική τάση.

Η αναλογία θανάτων/κρουσμάτων από κολπική μαρμαρυγή δεν έχει βελτιωθεί διαχρονικά στην Ευρώπη, αντίθετα σε πολλές χώρες εμφανίζεται επιδείνωση, παρά τις προόδους στη θεραπεία.

Η Ελλάδα, πάντως, είναι μία από τις χώρες όπου η εικόνα εμφανίζει βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου: Η μελέτη αναφέρει ότι το 1990, στη χώρα μας, καταγράφηκαν 62.853 περιστατικά σε άνδρες και 36.339 σε γυναίκες, ενώ το 2017 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήσαν 55.094 (άνδρες) και 33.610 (γυναίκες), συνεπώς υπήρξε μείωση και στα δύο φύλα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal».

Διαβάστε επίσης:

Στρες: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής & πρόωρου θανάτου

Κολπική μαρμαρυγή: Με ποιους τύπους καρκίνου συνδέεται

Σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής