ΥΓΕΙΑ

Το φρούτο που προστατεύει από τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας

Οι πολυφαινόλες αποτελούν μία κατηγορία οργανικών χημικών ουσιών, οι οποίες βρίσκονται στα φυτά και τα προστατεύουν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και οι μικροβιακές μολύνσεις, ενισχύοντας έτσι τη φυσική τους άμυνα.

Το φρούτο που προστατεύει από τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας

Όταν οι πολυφαινόλες εισέλθουν στον οργανισμό μας παρουσιάζουν ενεργό και ωφέλιμη βιολογική δράση.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα σταφύλια και άλλα φρούτα και λαχανικά, μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία από τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιδερμίδα σε υγιείς ενήλικες.

Η έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα σε 19 υγιείς ενήλικες οι οποίοι κατανάλωσαν σταφύλια επί 14 ημέρες, έδειξε ότι αυξήθηκε κατά 74,8% η φυσική προστασία της επιδερμίδας.

Είναι η πρώτη έρευνα που επιβεβαιώνει τη φωτοπροστατευτική επίδραση της κατανάλωσης σταφυλιών στην ανθρώπινη αντίδραση στο ηλιακό έγκαυμα.

Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί επίσης να μειώσει την παραγωγή πρωτεϊνών από τον οργανισμό που προάγουν τη φλεγμονή.

Ο ερευνητής Allen Oak δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η κατανάλωση σταφυλιών έχει ωφέλιμη επίδραση σε υγιείς ενήλικες, όπως η καταστολή της φλεγμονής και η αποκατάσταση της βλάβης στο DNA.

Εκτός από την κατανάλωση της σκόνης σταφυλιών, η έρευνα έδειξε επίσης ότι η τοπική εφαρμογή εκχυλίσματος από κουκούτσια σταφυλιού μπορεί να μειώσει την έκταση του εγκαύματος.

Τα σταφύλια μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν και στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Oι ερευνητές αναφέρουν ότι τα σταφύλια δρουν ως «φαγώσιμο αντηλιακό», προσφέροντας επιπλέον προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Academy of Dermatology.

Διαβάστε επίσης:

Πολυφαινόλες: 10 τροφές πλούσιες στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά

Πολυφαινόλες: Ποια τα οφέλη τους – Πλήρης πίνακας με τις τροφές που τα περιέχουν

Φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου: Το φρούτο που ανακουφίζει από τα συμπτώματα