Πόνος στον ώμο

Αποτελείται από πολλαπλές επιμέρους αρθρώσεις και για την κίνησή του συμβάλλει πληθώρα τενόντων και μυών. Η ευκινησία όμως αυτή, τον καθιστά επιρρεπή σε τραυματισμούς και αρκετές επακόλουθες παθήσεις. Ο πόνος στον ώμο αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες αναζήτησης ορθοπαιδικής συμβουλής, καθώς είναι μία κατάσταση η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα, την εργασία και την συνολική ποιότητα ζωής του ασθενή. Ο κ. Ανδρέας Λεωνίδου, Διευθυντής Ορθοπαιδικός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μάς εξηγεί παρακάτω μερικές από τις κοινές αιτίες του πόνου στον ώμο, καθώς και τις επιλογές θεραπείας τους.

Ποια μπορεί να είναι τα αίτια για τον πόνο στον ώμο;

Τα περισσότερα προβλήματα στον ώμο εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες:
• Φλεγμονή τένοντα
• Ρήξη τένοντα
• Αστάθεια
• Αρθρίτιδα
• Κάταγμα

Άλλες, λιγότερο συχνές, αιτίες πόνου στον ώμο είναι όγκοι, λοιμώξεις, νευροπάθειες και πόνος που αντανακλά από τον αυχένα.

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον ώμο;

Οι παθήσεις στις οποίες μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον ώμο, είναι:

  • Τενοντίτιδα ώμου: Είναι η φλεγμονή στους τένοντες του ώμου και αποτελεί την συχνότερη αιτία για την εμφάνιση πόνου στον ώμο.
  • Ρήξη Τένοντα ώμου: Είναι η ρήξη του στροφικού πετάλου – τενόντων που κινούν τον ώμο
  • Παγωμένος ώμος: Είναι μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση κατά την οποία περιορίζεται τελείως ή μερικώς το εύρος κίνησης της εν λόγω άρθρωσης.
  • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα: Είναι μια πάθηση κατά την οποία άλατα ασβεστίου σχηματίζονται πάνω στους τένοντες του ώμου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή, προκαλώντας έντονο πόνο στην περιοχή.
  • Εξάρθρημα ώμου: Είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιου βίαιου τραυματισμού και επακόλουθη απομάκρυνση της κεφαλής του βραχιονίου εκτός της ωμογλήνης με άμεση συνέπεια τη ρήξη του επιχείλιου χόνδρου και των σταθεροποιητικών συνδέσμων.
  • Οστεοαρθρίτιδα: Είναι μια εκφυλιστική πάθηση που συνήθως προσβάλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό.
  • Ρήξη ανώτερου επιχείλιου χόνδρου (βλάβη SLAP): Είναι μια πάθηση κατά την οποία το ανώτερο τμήμα του επιχείλιου χόνδρου αποκολλάται από την ωμογλήνη.
ponosstonomo

Πώς γίνεται η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί πόνο στον ώμο;

Όταν ένας ασθενής αντιμετωπίζει κάποια από τις προαναφερθείσες καταστάσεις και ο πόνος επηρεάζει της καθημερινές του δραστηριότητες, είναι σημαντικό να επισκεφτεί έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει διεξοδική αξιολόγηση προκειμένου να προσδιορίσει την αιτία του πόνου στον ώμο. Το πρώτο βήμα είναι ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και λεπτομερής κλινική εξέταση. Στη συνέχεια ο γιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα της περιοχής και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν και περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία ή και μαγνητική τομογραφία.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για τον πόνο στον ώμο;

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση θα οδηγήσει και στη σωστή επιλογή θεραπείας της πάθησης. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και την έκταση της πάθησης που προκαλεί τον πόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο γιατρός συστήνει αρχικά συντηρητική θεραπεία, που περιλαμβάνει:

• Ανάπαυση και τροποποίηση των δραστηριοτήτων
• Παγοθεραπεία
• Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
• Φυσικοθεραπεία και ενδυνάμωση των μυών πέριξ της άρθρωσης
• Ενέσιμη θεραπεία με έγχυση βιολογικών παραγόντων (βιολογικές θεραπείες)

Αν και τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με τους παραπάνω τρόπους, υπάρχουν περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία μπορεί να αποτύχει και ο πόνος στον ώμο να συνεχίζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται η χειρουργική θεραπεία, που περιλαμβάνει:

Αρθροσκόπηση ώμου: Είναι μία ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη χειρουργική τεχνική που επιτρέπει ακριβέστερη διάγνωση και οριστική θεραπεία για ποικίλες παθήσεις της περιοχής του ώμου

Αρθροπλαστική ώμου: Επιλέγεται σε περιπτώσεις προχωρημένης αρθρίτιδας και είναι η αντικατάσταση των επιφανειών των οστών της άρθρωσης που έρχονται σε επαφή και συνήθως είναι φθαρμένες.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ανδρέας Λεωνίδου έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στις παθήσεις του ώμου. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό για μία ολοκληρωμένη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία του προβλήματός σας. Ο κ. Λεωνίδου εκπαιδεύτηκε εξ’ ολοκλήρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και διατέλεσε μόνιμος Διευθυντής (Consultant) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κεντ. Είναι πιστοποιημένος από το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών του Εδιμβούργου και μέλος της Βρετανικής και Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ώμου – Αγκώνα.