ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος εντέρου: Τροφές που αυξάνουν και μειώνουν τον κίνδυνο (έρευνα)

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται στο χαμηλότερο μέρος του πεπτικού συστήματος.

Καρκίνος εντέρου: Τροφές που αυξάνουν και μειώνουν τον κίνδυνο (έρευνα)

Τα αίτια που προκαλούν καρκίνο στο παχύ έντερο δεν είναι πάντοτε σαφή.

Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξή του παίζουν οι γενετικές ασθένειες του εντέρου, οι χρόνιες κολίτιδες και οι πολύποδες στο έντερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κίνδυνος εξέλιξής τους σε καρκίνο του παχέος εντέρου είναι υψηλός.

Έρευνες αναφέρουν ότι η νόσος μπορεί να σχετίζεται και με τον παράγοντα της κακής διατροφής του ατόμου. Η αυξημένη κατανάλωση σε ζωικό λίπος και η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, δηλαδή λαχανικών, φρούτων και οσπρίων, αυξάνουν τις πθανότητες εμφάνισης του καρκίνου στο παχύ έντερο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Αντίθετα, η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου, φυτικών ινών και γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά περίπου 20%.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου κατά σχεδόν 60%, ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αύξησε περαιτέρω τον κίνδυνο κατά περισσότερο από 10%.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, Nathorn Chaiyakunapruk, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη αυξημένης πρόσληψης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και μείωσης του κόκκινου κρέατος και του αλκοόλ για τον περιορισμό του κινδύνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η υψηλή πρόσληψη διατροφικού ασβεστίου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 23% σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών αντίστοιχα, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη, ενώ η υψηλή πρόσληψη γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο κατά 19%.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Γιατί οι πάσχοντες πρέπει να πίνουν καφέ (έρευνα)

Γαλακτοκομικά: Από ποιες χρόνιες παθήσεις σας προστατεύουν (εικόνες)

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 5 σημάδια-κλειδιά του «νεανικού» καρκίνου (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ