ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Από τι εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας

H χρήση διπλής μάσκας, μιας χειρουργικής και μιας πάνινης, αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αύριο, Παρασκευή.

Κορονοϊός: Από τι εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση χειρουργικής μάσκας μέσα από την υφασμάτινη, αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Εφόσον αποφασιστεί η χρήση διπλής μάσκας, αρχικά θα αφορά στους κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Εκτός από τη δημιουργία διπλού φίλτρου που θα εμποδίζει τα μολυσμένα με τον ιό σταγονίδια να περάσουν στη μύτη και το στόμα, το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η «στεγανοποίηση» που προσφέρουν τα δύο επίπεδα κλείνοντας τα «κενά» που δημιουργούνται στη μύτη και στα πλάγια του προσώπου, επιτρέποντας στον ιό να περνάει.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ δρ Άντονι Φάουτσι, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) συνέστησε τη λήψη πρόσθετων μέτρων λόγω των μεταλλάξεων του ιού, με αποτέλεσμα Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία να προωθούν τη χρήση ειδικών μασκών που μπορούν να φιλτράρουν το 95% των σταγονιδίων.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, επισημαίνει ότι η σωστή εφαρμογή της μάσκας είναι πιο σημαντική από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη.

Η μελέτη συμπεριέλαβε εξειδικευμένες μάσκες όπως οι Ν95, ΚΝ95 ή FFP2 και διαπιστώθηκε ότι όταν δεν εφαρμόζονται σωστά, δεν προστατεύουν περισσότερο από μια απλή πάνινη μάσκα.

Σημαντικό ρόλο στην καλή εφαρμογή της μάσκας έχει η κατατομή του προσώπου, η οποία μπορεί να επιτρέπει τη δημιουργία κενών, κυρίως στα πλάγια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη χρήση υφασμάτινης μάσκας τριών επιπέδων, όπου το ενδιάμεσο θα μπορεί να λειτουργεί ως φίλτρο. Αντίστοιχα, σχετική μελέτη που έχει υποβληθεί και δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη, διαπιστώνει ότι μεταξύ 11 υλικών δημιουργίας μασκών, πιο προστατευτικές είναι οι μάσκες με δύο υφάσματα πυκνής ύφανσης και ενός ενδιάμεσου υψηλής αποτελεσματικότητας φίλτρου. Το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας υφασμάτινης και μιας χειρουργικής μάσκας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς ο αέρας μπορεί να διαπερνά τους πόρους ακόμη και των δύο στρώσεων από τη χειρουργική μάσκα και την υφασμάτινη.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ποια είναι η καλύτερη μάσκα

Κορονοϊός: Είναι πιο αποτελεσματικές οι μάσκες με βαλβίδα;

Κορονοϊός: Μειώνει η μάσκα την παροχή οξυγόνου;