ΥΓΕΙΑ

Νόσος του Crohn: Οι μύκητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της νόσου

Οι αιτίες της εντερικής νόσου του Crohn δεν είναι γνωστές, πρόκειται όμως για πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Νόσος του Crohn: Οι μύκητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της νόσου

Νέα έρευνα εστιάζει σε ζυμομύκητες. O ζυμομύκητας Debaryomyces hansenii υπάρχει σε πολλά είδη τυριών, στη μπύρα, σε λουκάνικα και σε πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον (WUSM) στο Σεντ Λούις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το είδος ζυμομύκητα μπορεί να μολύνει κατεστραμμένους εντερικούς ιστούς ή να μπλοκάρει την επούλωσή τους. Ίχνη του εντοπίστηκαν ειδικότερα σε φλεγμονές εντερικών ιστών ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Crohn.

Η νόσος του Crohn ανήκει μαζί με την ελκώδη κολίτιδα στις χρόνιες, φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση εδώ και είκοσι χρόνια. Μόνο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πάσχουν από αυτή πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Η Γερμανία, με 400.000 περιπτώσεις, παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Αυτές οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου προκαλούν συνήθως έντονο κοιλιακό άλγος, διάρροια με αίμα μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Μέχρι στιγμής φάρμακα μπορούν να καταστέλλουν τη φλεγμονή, ωστόσο δεν υπάρχει οριστική θεραπεία.

Διατροφικές συνήθειες και εντερικές φλεγμονές

Η συγκέντρωση του ζυμομύκητα Debaryomyces hansenii σε τμήματα του εντέρου με φλεγμονή, μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή της φλεγμονώδους ουσίας CCL5, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. «Οι έρευνές μας στηρίζουν την υπόθεση ότι ο Debaryomyces hansenii είναι ακίνδυνος για υγιείς ανθρώπους αλλά θα μπορούσε να είναι προβληματικός για ανθρώπους με τη νόσο του Crohn» αναφέρει ο Ταντέους Στάπενμπεκ, εκ των συγγραφέων της μελέτης. Άλλοι ζυμομύκητες, όπως ο Saccharomyces cerevisae ή ο Candida, δεν εμπόδιζαν την επούλωση εντερικών πληγών. Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρήση της αντιμυκητιακής αμφοτερικίνης Β μπορεί να μειώσει των αριθμό των μικροβίων και να επιταχύνει την επούλωση στον εντερικό βλεννογόνο.

Τα πειράματα ωστόσο έγιναν σε ποντίκια, οπότε τα συμπεράσματα μπορούν να επεκταθούν σε περιορισμένο βαθμό στους ανθρώπους. Ωστόσο η παρατήρηση ότι η επιβράδυνση της επούλωσης εντερικών φλεγμονών μπορεί να οφείλεται σε ζυμομύκητες είναι πολύτιμη. «Δεν συνιστούμε στους ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε τυρί και επεξεργασμένο κρέας. Αυτό ξεφεύγει πολύ από όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα» εξηγεί ο Ούμανγκ Γέιν, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, τονίζοντας ότι αυτού του είδους οι ασθένειες δεν θεραπεύονται πλήρως.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι εάν σε ασθενείς με εντερικές φλεγμονές, βελτιωνόταν η διαδικασία επούλωσης είτε μέσω της διατροφής είτε με αντιμυκητιασικά φάρμακα, αυτό θα βελτίωνε πολύ την ποιότητα ζωής τους. Οι ερευνητες υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες. Επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση ερευνών για το ανθρώπινο έντερο. Μόνο τότε θα μπορούσαν να εξαχθούν ασφαλή και οριστικά συμπεράσματα για το αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ διατροφής, του συγκεκριμένου ζυμομύκητα και των φλεγμονών του εντέρου.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Νόσος του Crohn: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: Για ποιες ψυχικές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο

Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου: 5 προβλήματα υγείας που προκαλεί