ΥΓΕΙΑ

Δεύτερο έμφραγμα: Πόσες ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας δείχνουν ότι περίπου ο ένας στους πέντε εργαζόμενους, παγκοσμίως, δουλεύει περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα.

Δεύτερο έμφραγμα: Πόσες ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο

Οι άνδρες είναι πιθανότερο να εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από ό,τι οι γυναίκες (11% έναντι 2%).

Σύμφωνα με νέα καναδική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτήν τη συσχέτιση, οι άνθρωποι που επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από ένα έμφραγμα και εργάζονται πολλές ώρες -περισσότερες από 55 την εβδομάδα- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν δεύτερο έμφραγμα, σε σχέση με όσους δουλεύουν 35 έως 40 ώρες εβδομαδιαίως.

Η πιθανότητα δεύτερου επεισοδίου είναι μεγαλύτερη για τους άνδρες και τις γυναίκες που κάνουν δουλειά με ιδιαίτερο στρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ξαβιέ Τριντέλ του Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, ανέλυσαν στοιχεία για 967 ασθενείς σε 30 νοσοκομεία, οι οποίοι είχαν ιστορικό εμφράγματος και ήταν έως 60 ετών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 22% υπέστησαν δεύτερο έμφραγμα. Διαπιστώθηκε ότι οι πολλές ώρες εργασίας (άνω των 55) σχετίζονταν με περίπου διπλάσια αύξηση του κινδύνου δεύτερου εμφράγματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας «Journal of American College of Cardiology».

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα μυοκαρδίου: 6 άγνωστοι παράγοντες κινδύνου (εικόνες)

Έμφραγμα / εγκεφαλικό: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο νέου καρδιαγγειακού επεισοδίου & θανάτου

Ψυχικές παθήσεις: Πόσο αυξάνoυν τον κίνδυνο θανάτου μετά από έμφραγμα