ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη σεληνίου: Συμπτώματα και με ποιες τροφές θα καλύψετε τις ανάγκες σας (εικόνες)

Το σελήνιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, προλαμβάνει χρόνιες ασθένειες και εξασφαλίζει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Έλλειψη σεληνίου: Συμπτώματα και με ποιες τροφές θα καλύψετε τις ανάγκες σας (εικόνες)

Ανήκει στην κατηγορία των ιχνοστοιχείων, πράγμα που σημαίνει ότι το χρειαζόμαστε σε μικρές μόνο ποσότητες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι είναι ασήμαντο.

Μεταξύ άλλων, το σελήνιο εμπλέκεται στην αναπαραγωγική υγεία, τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και τη σύνθεση του DNA, ενώ δρα και ως αντιοξειδωτικό.

Οι ενήλικες άντρες και γυναίκες χρειάζονται καθημερινά 55 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου. Οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται 60 και 70 mcg αντίστοιχα. Ασφαλής θεωρείται η πρόσληψη έως και 100 mcg ημερησίως.

Η επαρκής πρόσληψη σεληνίου είναι δυνατή με την κατανάλωση ποικιλίας θρεπτικών τροφών. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο είναι τα φιστίκια Βραζιλίας, τα ψάρια (τόνος, σαρδέλες, στρείδια, γαρίδες, σολομός, τόνος), το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το cottage cheese, τα αυγά, το καστανό ρύζι, οι ηλιόσποροι, τα φασόλια, τα μανιτάρια, η βρόμη, οι φακές.

Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να δείξει αν τα επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό είναι πολύ χαμηλά.

Η ανεπάρκεια ή έλλειψη σεληνίου εκδηλώνεται τυπικά με τα παρακάτω συμπτώματα: