ΥΓΕΙΑ

Φυτικές ίνες: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου & ποιες είναι οι καλύτερες πηγές (εικόνες)

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου, καρδιοπάθειας και πνευμονοπάθειας.

Φυτικές ίνες: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου & ποιες είναι οι καλύτερες πηγές (εικόνες)

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση κατά μέσο όρο 34 γραμμαρίων πλήρων δημητριακών σχετίζεται με μια μείωση κατά 17% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους καταναλώνουν μόνο 4 γραμμάρια ημερησίως.

Τα οφέλη παραμένουν άσχετα από την κατάσταση της υγείας του ατόμου, το βάρος του ή το αν ασκείται.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας μέσης ποσότητας 10 γραμμαρίων ινών δημητριακών μειώνει κατά 19% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Σε σχέση με διάφορες επιμέρους χρόνιες ασθένειες, η υψηλή κατανάλωση δημητριακών σε πλήρη μορφή σχετίζεται με μια μείωση κατά 48% του κινδύνου για διαβήτη και κατά 11% για πνευμονοπάθεια. Η μεγάλη κατανάλωση ινών δημητριακών σχετίζεται επίσης με μια μείωση του κινδύνου κατά 34% για διαβήτη και κατά 15% για καρκίνο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το βασικό συστατικό που καθιστά τόσο υγιεινά τα πλήρη δημητριακά, είναι οι ίνες που περιέχουν και οι οποίες έχουν πολλαπλή προστατευτική δράση (όπως αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική).

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: