ΥΓΕΙΑ

Υγεία προστάτη: Οι έξι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι άνδρες (εικόνες)

Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε σχήμα και μέγεθος κάστανου που βρίσκεται μπροστά και κάτω από την ουροδόχο κύστη των ανδρών, περιβάλλοντας την αρχική μοίρα της ουρήθρας.

Υγεία προστάτη: Οι έξι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι άνδρες (εικόνες)

Ο ρόλος του προστάτη είναι η παραγωγή ενός υγρού που αναμειγνύεται με το σπέρμα και εξασφαλίζει τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, βοηθώντας έτσι στην αναπαραγωγή και τη γονιμοποίηση.

Παράγει επίσης και ένα σημαντικό ένζυμο, το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA, prostatic specific antigen), που βοηθά στη ρευστοποίηση του σπέρματος.

Ο προστάτης αδένας αναμένεται να είναι διογκωμένος στους μισούς άνδρες άνω των 60 και σε 8 στους 10 άνω των 80 ετών.

Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη με την πρόοδο της ηλικίας ονομάζεται Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ). Η ΚΥΠ δεν είναι καρκίνος ούτε οδηγεί στην εμφάνιση καρκίνου (ο οποίος μπορεί βέβαια να συνυπάρχει με την ΚΥΠ).

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η καθυστέρηση έναρξης ούρησης, η αργή ροή ούρων, η διακοπτόμενη ούρηση και τελικά το αίσθημα ατελούς κένωσης κύστης. Καθώς εξελίσσεται η νόσος, η ούρηση γίνεται επιτακτική. Αυτό συμβαίνει καθώς η κύστη ξεκινά την διαδικασία της ούρησης χωρίς την «συναίνεση» του ασθενούς.

Κάθε άνδρας που πλησιάζει την ηλικία των 50 ετών, με ή χωρίς ενοχλήματα πρέπει να ελέγχεται και να εκτιμάται προσεκτικά.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε τα συμπτώματα: