ΥΓΕΙΑ

Προστατίτιδα: Πώς συνδέεται με την καθιστική ζωή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η προστατίτιδα είναι μια καλοήθης κατάσταση που μπορεί να μετριαστεί, εν μέρει, με την αποφυγή του πολύ καθίσματος.

Προστατίτιδα: Πώς συνδέεται με την καθιστική ζωή
Bigstock

Η προστατίτιδα είναι φλεγμονή του προστάτη, ενός μικρού αδένα που βρίσκεται μεταξύ του πέους και του ορθού, που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή σπερματικού υγρού. Εάν ερεθιστεί, μπορεί να προκληθεί πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αλλά συχνά είναι ασαφές τι προκαλεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον δρ. David Shusterman, πιστοποιημένο ουρολόγο και ιδρυτή της NY Urology στη Νέα Υόρκη, οι πάσχοντες από προστατίτιδα για πρώτη φορά είναι συνήθως κάτω των 50 ετών.

“Σε νεαρότερους άντρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί, είναι πολύ συνηθισμένο να έχουν ένα ΣΜΝ που είναι η κύρια αιτία πόνου στον προστάτη ή στους όρχεις”. Οι ηλικιωμένοι άνδρες που είχαν προστατίτιδα στο παρελθόν μπορεί επίσης να εμφανίσουν προστατίτιδα, πρόσθεσε, αν και τα προβλήματα προστάτη στους ηλικιωμένους άνδρες συνήθως επικεντρώνονται γύρω από τη διεύρυνση του αδένα και όχι τη φλεγμονή του.

Αν και η καθιστική ζωή συμβάλλει σε πιθανή έξαρση προστατίτιδας, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι απαραίτητοι για την εμφάνιση της πάθησης. Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για τη διατήρηση της υγείας του προστάτη σας.

Η καθιστική ζωή μπορεί να επιδεινώσει την προστατίτιδα

Οι ειδικοί λένε ότι οι πολλές ώρες που περνάει κάποιος άντρας καθιστός μέσα στην ημέρα μπορεί να συνδέεται με φλεγμονή του προστάτη, λόγω της μοναδικής φυσιολογίας της ανδρικής λεκάνης. Το να κάθεσαι πολλές ώρες ασκεί πίεση στο όσχεο, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να κάνει το ίδιο και στον προστάτη.

“Δημιουργεί ένα είδος συμπίεσης που κάνει τα συμπτώματα χειρότερα. Βασικά πιέζεις τον προστάτη”, λέει ο δρ. Shusterman.

prostatis


Βέβαια, από μόνο του, το να κάθεσαι πολλές ώρες καθημερινά, δεν προκαλεί συνήθως προστατίτιδα.

“Το να κάθεσαι πολλές ώρες σπανίως είναι η βασική αιτία του προβλήματος, αλλά συχνά είναι η συνέχεια του προβλήματος”, είπε ο ίδιος. Με άλλα λόγια, εάν ο προστάτης είναι ήδη επηρεασμένος από κάποιο ΣΜΝ, ουρολοίμωξη ή άλλη βακτηριακή λοίμωξη ή κάποιου είδους σωματικό τραύμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, η καθιστική ζωή μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Προστατίτιδα λόγω καθιστικής ζωής: Πρακτικές συμβουλές πρόληψης

Πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις στον προστάτη σας εάν λόγω υποχρεώσεων αναγκάζεστε να κάθεστε πολλές ώρες την ημέρα; Ο δρ. Shusterman συνιστά απλά να στέκεστε όρθιοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα —ακόμα και για λίγα δευτερόλεπτα— για να ανακουφίσετε τον προστάτη. Εάν βρίσκεστε σε ένα μακρύ οδικό ταξίδι, κάντε 1-2 στάσεις στη διαδρομή σας και περπατήστε λίγο.

Μια άλλη λύση για άτομα με προστατίτιδα ή για όποιον θέλει να αποφύγει την προστατίτιδα, είναι να αγοράσει ένα ειδικό μαλακό κάθισμα φιλικό προς τον προστάτη.

Είναι σημαντικό, επίσης, να δίνετε προσοχή και στα ρούχα και εσώρουχα που φοράτε. Ο δρ. Shusterman συνιστά εσώρουχα που παρέχουν καλή στήριξη του οσχέου, που σε αυτή την περίπτωση σημαίνει σλιπ αντί για μπόξερ. Αλλά όσον αφορά τα παντελόνια, το πιο χαλαρό είναι και το καλύτερο, λέει, καθώς τα παντελόνια που είναι στενά μπορούν να “τραυματίσουν” τους όρχεις.

Τέλος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να έχει επίδραση στον προστάτη, τόσο θετική όσο και αρνητική. Ο δρ. Shusterman συνιστά τη χρήση προφυλακτικών σε οποιονδήποτε έχει πρωκτική επαφή, καθώς τα βακτήρια που εισέρχονται στην ουρήθρα μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη καθώς και προστατίτιδα.

Πηγή: verywellhealth.com