ΥΓΕΙΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της εξωσωματικής

iDAScore – αλγόριθμος deep learning για την αξιολόγηση των εμβρύων ως προς την πιθανότητα για εμφύτευση και επίτευξη εγκυμοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της εξωσωματικής

Είναι ένας αλγόριθμος βασισμένος σε τεχνητή νοημοσύνη. Αναλύει την πλήρη ακολουθία της ανάπτυξης κάθε εμβρύου και παράγει μια «βαθμολογία» που σχετίζεται με την πιθανότητα για εμφύτευση. Η ανάλυση αυτή γίνεται αυτόματα, χωρίς ανάγκη για χειροκίνητη επεξεργασία δεδομένων, και κυρίως γίνεται αντικειμενικά και με συνέπεια, χωρίς διαφορές ανάμεσα στους χρήστες του συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια αξιόπιστη κατάταξη της ποιότητας, για το σύνολο των εμβρύων κάθε ασθενούς, που ενισχύει την απόφαση των εμβρυολόγων σε σχέση με την επιλογή των καλύτερων εμβρύων για μεταφορά ή/και κρυοσυντήρηση.

Το iDAScore αναλύει τα δεδομένα της πορείας ανάπτυξης των εμβρύων και επιτρέπει την ‘έξυπνη’ επιλογή των καταλληλότερων εμβρύων με στόχο την αύξηση του ποσοστού επιτυχίας της εξωσωματικής.

Πώς γίνεται αυτό;

Το λογισμικό iDAScore αναλύει τα δεδομένα της πορείας ανάπτυξης των εμβρύων μέσα στον επωαστή Embryoscope+. Συγκεκριμένα, οι επωαστές EmbryoScope+ έχουν ενσωματωμένη κάμερα με τεχνολογία time-lapse και μικροσκόπιο. Βγάζουν φωτογραφία το κάθε έμβρυο κάθε 10 λεπτά και έτσι δημιουργείται ένα video που δείχνει την εξέλιξη του για τις μέρες που παραμένει στον επωαστή (2-5 ημέρες).

Όλα τα έμβρυα αναπτύσσονται πλέον μέσα στο σύστημα Embryoscope+. Το iDAScore αποδίδει σε κάθε έμβρυο μια βαθμολογία από 0 ως 9.9. Η βαθμολογία αυτή σχετίζεται με την πιθανότητα για εμφύτευση. Στην οθόνη του υπολογιστή, οι εμβρυολόγοι βλέπουν το κάθε έμβρυο με τη βαθμολογία του και χρωματική κωδικοποίηση:

• πράσινα τα έμβρυα με την υψηλότερη βαθμολογία που επιλέγονται προς εμβρυομεταφορά
• μπλε τα έμβρυα κατάλληλα για κρυοσυντήρηση
• κόκκινα τα έμβρυα που δεν πληρούν τα κριτήρια για εμβρυομεταφορά ή κρυοσυντήρηση

Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής κος. Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG σχολιάζει:

Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που μπορούμε να προσφέρουμε σε όλους τους ασθενείς μας αυτή την τεχνολογία, για όλα τα έμβρυα. Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία που θα συνεισφέρει στην επιτυχία των ζευγαριών που υποβάλλονται σε θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η τεχνολογία προσφέρει πλεονεκτήματα όταν αξιοποιείται από έμπειρους και εκπαιδευμένους επιστήμονες. Η τεχνητή νοημοσύνη δρα επικουρικά προς την εμπειρία και την κρίση των εμβρυολόγων.

Σημείωση

Το Γέννημα IVF είναι η πρώτη μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα που απέκτησε το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης iDAScore.

mantoudis


Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας
Επιστημονικά υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ‘Γέννημα IVF’

genima

Γέννημα IVF
Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
www.gennima.com
facebook.com/gennima
instagram.com/gennimaivf