ΥΓΕΙΑ

Μεταβολές αρτηριακής πίεσης: Ποιους κινδύνους εγκυμονούν (εικόνες)

Η αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους αριθμούς που πρέπει να παρακολουθούμε.

Μεταβολές αρτηριακής πίεσης: Ποιους κινδύνους εγκυμονούν (εικόνες)

Οι ασθενείς πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διατηρούν υπό έλεγχο την πίεσή τους. Προκειμένου να το πετύχουν, πρέπει να τρώνε υγιεινά, να γυμνάζονται τακτικά και να λαμβάνουν την αγωγή τους αν ο γιατρός τους έχει συστήσει αντιϋπερτασικά φάρμακα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι μόνο οι μόνιμα υψηλές τιμές της πίεσης επικίνδυνες, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να λαμβάνονται υπόψη και να αντιμετωπίζονται και οι ακραίες διακυμάνσεις της.

Αμερικανική επιστημονική μελέτη έδειξε ότι οι ακραίες αυξομειώσεις της συστολικής πίεσης συνδέονται με αντίστοιχα μεγάλο κίνδυνο πρόωρου θανάτου όσο η υπέρταση.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, φυσιολογική θεωρείται η συστολική πίεση που δεν ξεπερνά τα 120 mm Hg.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές από την καρδιολογική κλινική Intermountain Medical Center Heart Institute ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό σχεδόν 11.000 ασθενών και διαπίστωσαν ότι όσοι παρουσίαζαν αποκλίσεις έως και 30-40% στις τιμές της συστολικής τους πίεσης μεταξύ διαφορετικών μετρήσεων ήταν πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους δεν παρουσίαζαν τόσο ακραίες διακυμάνσεις.

Οι μεγάλες μεταβολές στις τιμές της πίεσης από μέτρηση σε μέτρηση αυξάνουν τον κίνδυνο για: