ΥΓΕΙΑ

Αναπνευστικό: Η βιταμίνη που το προστατεύει & πού θα τη βρείτε (εικόνες)

Οι βιταμίνες είναι σύμμαχοι της καλής υγείας και είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποιες τροφές περιέχεται η κάθε μία.

Αναπνευστικό: Η βιταμίνη που το προστατεύει & πού θα τη βρείτε (εικόνες)

Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα μιας συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό, προστατεύουν τους πνεύμονες.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, μελέτησαν την πνευμονική λειτουργία σε 1.616 άτομα ηλικίας 35 έως 79 ετών, χωρίς προβλήματα υγείας στο αναπνευστικό σύστημα και τη σύγκριναν με τα επίπεδα της βιταμίνης Ε και της β-κρυπτοξανθίνης, ενός καροτενοειδούς που υπάρχει στα πορτοκάλια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε και β-κρυπτοξανθίνης είχαν υγιέστερους πνεύμονες σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλές συγκεντρώσεις των αντίστοιχων ουσιών στο αίμα τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι και άλλες βιταμίνες, όπως η C και η A, πιθανόν να σχετίζονται με καλύτερη πνευμονική λειτουργία, αλλά η παρουσία της Ε έχει σημαντικότερη θετική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα αυτή μπορεί να βοηθήσει άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων πνευμονικών παθήσεων.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε είναι μέσω της διατροφής. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται εν αφθονία στις παρακάτω τροφές: