ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη που προστατεύει από τα καρδιαγγειακά & 5 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα (εικόνες)

Οι υψηλές συγκεντρώσεις μιας βιταμίνης στο αίμα που προέρχονται από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου.

Η βιταμίνη που προστατεύει από τα καρδιαγγειακά & 5 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα (εικόνες)

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης χρησιμοποίησαν δεδομένα από 100.000 ενήλικες. Οι εθελοντές με την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είχαν 15% και 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου αντίστοιχα, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά σπάνια.

Επιπλέον, ο χαμηλότερος κίνδυνος φάνηκε να συνδέεται με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα, μεταξύ όσων κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά με μεγαλύτερη συχνότητα.

Είναι γνωστό πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ευεργετική, αλλά η μελέτη αναδεικνύει ένα συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί μια φυσική μέθοδο αύξησης της συγκέντρωσης βιταμίνης C στο αίμα, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου.

Παρατηρήθηκε επίσης, πως ενώ μπορεί κανείς να προσλάβει βιταμίνη C από συμπληρώματα διατροφής, είναι προτιμότερο να την προσλάβει μέσα από μια ισορροπημένη δίαιτα, η οποία θα συμβάλλει ταυτόχρονα στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Δείτε 5 τροφές πλούσεις σε βιταμίνη C: