ΥΓΕΙΑ

Αρτηριακή θρόμβωση: Για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο (εικόνες)

Ο θρόμβος είναι συμπαγής μάζα αίματος που μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή αν αποσπαστεί και κατευθυνθεί προς τους πνεύμονες, καθώς μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή.

Αρτηριακή θρόμβωση: Για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο (εικόνες)

Ένας θρόμβος όμως, δεν είναι επικίνδυνος μόνο για το καρδιαγγειακό και τους πνεύμονες, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο και για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν οξεία θρόμβωση στο πόδι, γνωστή ως αρτηριακή θρόμβωση, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, ιδίως κατά τους πρώτους 6 μήνες μετά τον εντοπισμό του θρόμβου. Ο κίνδυνος στο διάστημα αυτό υπολογίζεται πως είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Η αρτηριακή θρόμβωση είναι αρκετά σπάνια. Σε αντίθεση με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η οποία χαρακτηρίζεται από πρήξιμο, τις μυϊκές συσπάσεις, το κοκκίνισμα και την τοπική άνοδο της θερμοκρασίας του κάτω άκρου, η αρτηριακή θρόμβωση προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας του άκρου, ωχρότητα της επιδερμίδας, απουσία παλμού, πόνο, παράλυση και/ή παραισθησία (κάψιμο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα).

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα αιμοπετάλια και παράγοντες πήξης του αίματος παρουσιάζουν μεταβολές στους καρκινοπαθείς και οι θρόμβοι είναι συχνοί σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού. Είναι λοιπόν πιθανό ένας ενεργός –αλλά αδιάγνωστος ακόμη– καρκίνος να αποκαλύπτεται μέσω της αρτηριακής θρόμβωσης του κάτω άκρου. Αν δε ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί σε κάποιο όργανο που βρίσκεται κοντά σε αρτηρία που διοχετεύει αίμα στα πόδια είναι ακόμη περισσότερες οι πιθανότητες να σχηματιστούν θρόμβοι που θα κατευθυνθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα άκρα.

Η αρτηριακή θρόμβωση επιβάλλει την άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο, καθώς η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει στον ακρωτηριασμό του άκρου.

Η αρτηριακή θρόμβωση συνδέεται στενότερα με:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ