ΥΓΕΙΑ

Προδιαβήτης: Πώς θα αποφύγετε τη μεταβολική διαταραχή που οδηγεί στον διαβήτη (εικόνες)

Προδιαβήτης ονομάζεται η μεταβολική διαταραχή στην οποία τα επίπεδα της γλυκόζης είναι μεν αυξημένα, όχι όμως τόσο αυξημένα ώστε να υπάρξει διάγνωση διαβήτη.

Προδιαβήτης: Πώς θα αποφύγετε τη μεταβολική διαταραχή που οδηγεί στον διαβήτη (εικόνες)

Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ένα βάθος χρόνου 2 με 10 χρόνια, αν δεν αντιμετωπίσουν τον προδιαβήτη τους.

Παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις η μακροχρόνια βλάβη στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα που συνοδεύει συνήθως τον διαβήτη μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει, στις περισσότερες αρκούν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, για την αποφυγή της εξέλιξης της κατάστασης αυτής σε σακχαρώδη διαβήτη.

Στον προδιαβήτη συνήθως δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα και μπορεί να εξελιχθεί αθόρυβα. Κάποιες φορές μπορεί να παρουσιαστούν κοινά συμπτώματα διαβήτη όπως αίσθημα δίψας, συχνουρία, αίσθημα κόπωσης, ζάλη και θολή όραση.

Επίσης, κάποια άτομα με προδιαβήτη μπορεί να αναπτύξουν μελανίζουσα ακάνθωση, μια κατάσταση που σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, κατά την οποία το δέρμα γίνεται πιο σκούρο, πιο σκληρό και «μυρίζει».

Υπάρχουν μερικές απλές στρατηγικές που βοηθούν ώστε τα επίπεδα της γλυκόζης να επανέλθουν στα όρια του φυσιολογικού και να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος διαβήτη.

Δείτε ποιες είναι στις εικόνες που ακολουθούν: