ΥΓΕΙΑ

Τα άτομα με αλλεργίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, είναι μια κοινή κατάσταση που είναι θεραπεύσιμη. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με αλλεργικές διαταραχές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης από άλλα.

Τα άτομα με αλλεργίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση

Περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων έχουν υπέρταση. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων και άλλων σχετικών παθήσεων. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι ασθενείς με αλλεργικές διαταραχές είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή πίεση και στεφανιαία νόσο.

Οι αλλεργικές διαταραχές που αναλύθηκαν περιελάμβαναν εκείνες με:

  • Άσθμα
  • Αναπνευστική αλλεργία
  • Πεπτική αλλεργία
  • Αλλεργία στο δέρμα

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές προσάρμοσαν την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τον ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος). Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Yang Guo δήλωσε: «Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των συμμετεχόντων στην έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας. Επιπλέον, η εκτίμηση της σύνδεσης μπορεί να βοηθήσει τη μελλοντική διαχείριση σε τέτοια άτομα».

Αν και ομαδοποιήθηκε ως ένας όρος, υπάρχουν δύο τύποι αρτηριακής πίεσης η συστολική και η διαστολική.

Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία η καρδιά αντλεί αίμα γύρω από το σώμα, ενώ η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι η αντίσταση στη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία.

Ο μόνος τρόπος για να ελέγξει ένας άνθρωπος την πίεσή του είναι να την μετρήσει με ένα πιεσόμετρο. Ωστόσο, η πίεση του αίματος για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική. Βέβαια, εάν η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου είναι σταθερά πολύ υψηλή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά από προβλήματα υγείας όπως η καρδιακή προσβολή, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η καρδιακή ανεπάρκεια, η περιφερική αρτηριακή νόσος, το ανεύρυσμα αορτής, η νεφρική νόσος και η αγγειακή άνοια.

Blood Pressure

Οι φυσιολογικές τιμές της πίεσης

Συστολική: μεταξύ 120-139 και Διαστολική: μεταξύ 80-89: Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν «προϋπέρταση». Στην περίπτωση αυτή δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο πάντα πρέπει να κάνετε υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητά σας.

Συστολική: μεταξύ 140-159 και Διαστολική: μεταξύ 90-99: Ανήκετε στην κατηγορία της υπέρτασης στο στάδιο-1. Προσπαθήστε να υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και πιθανώς να χρειάζεστε κάποια ήπια φαρμακευτική αγωγή που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Συστολική: 160 και πάνω και Διαστολική: 100 και πάνω: Έχετε υπέρταση στο στάδιο-2. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις και λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

myokarditida.jpg

Εμβολιασμός και μυοκαρδίτιδα

Πρόσφατα έχει διεξαχθεί μια έρευνα σχετικά με την επίδραση του εμβολίου της COVID -19 στην καρδιά.

Οι επιστήμονες διερευνούν αναφορές ατόμων που πάσχουν από μια μορφή φλεγμονής της καρδιάς γνωστή ως, μυοκαρδίτιδας μετά τη λήψη του εμβολίου. Ωστόσο, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Οι ερευνητές έχουν δηλώσει σχετικά: «Ο συνολικός κίνδυνος της μυοκαρδίτιδας φαίνεται να μην διαφέρει για αυτή την πολύ νέα ομάδα εμβολίων κατά της COVID-19 από ό, τι για τα παραδοσιακά εμβόλια κατά άλλων παθογόνων παραγόντων».

Τι είναι η μυοκαρδίτιδα

Η μυοκαρδίτιδα προκαλεί φλεγμονή στον μυ της καρδιάς, που ενδέχεται να οδηγήσει σε εξασθένηση της τελευταίας και του ηλεκτρικού συστήματός της, δυσχεραίνοντας έτσι τη λειτουργία της ως αντλίας αίματος. Ένα επεισόδιο μυοκαρδίτιδας μπορεί να αποκατασταθεί από μόνο του, να χρειαστεί θεραπεία ή να οδηγήσει σε μόνιμη καρδιακή βλάβη.