ΥΓΕΙΑ

Το νερό συμβάλει πραγματικά στην απώλεια βάρους;

Η απάντηση είναι καταφατική. Όμως ποιος είναι ο ρόλος του νερού και για τη συνολική υγεία του οργανισμού;

Το νερό συμβάλει πραγματικά στην απώλεια βάρους;

Η απώλεια βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νερό παίζει σημαντικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου σας.

Δεν θα πρέπει να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Το νερό συμβάλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τη διατήρηση των επιπέδων του αίματος και τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών από και προς τα κύτταρα. Και όμως, πολλοί από εμάς υποφέρουν από ήπια έως χρόνια αφυδάτωση λόγω μη επαρκούς λήψης υγρών.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των ενηλίκων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και ο αριθμός των ανθρώπων που αναφέρουν ότι βρίσκονται σε δίαιτες απώλειας βάρους ή χαμηλών θερμίδων.

Η σημασία της ενεργειακής ισορροπίας και της λήψης θερμίδων

Πάνω από το 73% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι υπέρβαροι και πάνω από το 42% είναι παχύσαρκοι σύμφωνα με έκθεση του CDC από το 2018. Αυτά δεν είναι καλά νέα λαμβάνοντας υπόψη πως η παχυσαρκία και ο αυξημένος ΔΜΣ συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας. Ωστόσο μπορεί πραγματικά το νερό να μάς βοηθήσει να χάσουμε βάρος και, με αυτόν τον τρόπο, θα μάς προσφέρει την πολυπόθητη υγεία;

Όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η ενεργειακή ισορροπία με τη λήψη θερμίδων και καύσης τους μέσω των καθημερνών δραστηριοτήτων. Το θετικό νέο είναι πως η κατανάλωση νερού παίζει κομβικό παράγοντα.

Ο πρώτος λόγος που το νερό μπορεί να ωφελήσει την απώλεια βάρους είναι ότι δεν περιέχει θερμίδες ενώ προσφέρει κορεσμό. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το νερό γεμίζει το στομάχι και μειώνει τα συναισθήματα πείνας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα πορίσματα από μια 12μηνη μελέτη σε 173 γυναίκες δημοσιεύθηκαν στο Obesity και τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά. Κατά την έρευνα, όλοι οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν ως υπέρβαροι και ανέφεραν ότι έπιναν λιγότερο από 4 ποτήρια νερού την ημέρα. Στο σημείο των 2, 6 και 12 μηνών αξιολογήθηκαν όλες οι δίαιτες, η σωματική δραστηριότητα, το σωματικό βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους και η περιφέρεια μέσης. Όσον αφορά στη διατροφή, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις μέσες ημερήσιες προσλήψεις νερού καθώς και τα αφεψήματα και αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά. Διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από όλους τους άλλους παράγοντες, η αύξηση στην πρόσληψη υγρών ήταν σημαντική για την απώλεια βάρους.

Μια άλλη μελέτη για την παχυσαρκία συνέκρινε δύο ομάδες των 150 ατόμων που προσπάθησαν να χάσουν βάρος. Η μία ομάδα είχε εντολή να πίνει 8 ποτήρια νερό την ημέρα και η άλλη είχε εντολή να πίνει 8 ποτήρια διαφόρων υγρών που εμπεριείχαν τεχνητά γλυκαντικά. Και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει και πάλι ότι το πόσιμο νερό μπορεί να σάς βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή της ημέρας για να πιούμε νερό;

Αρχικά πρέπει να πίνετε νερό όταν πεινάτε και ακριβώς πριν τα γεύματα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η δίψα και τα σήματα πείνας μπορούν να συγχέονται σε ορισμένα άτομα, οπότε το σήμα πείνας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι δίψα. Και αν είναι πείνα, το νερό μπορεί να σάς βοηθήσει να αισθανθείτε αίσθημα κορεσμού. Όταν αισθάνεστε χορτάτοι θα φάτε πολύ λιγότερο.

Εν κατακλείδι αν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, η σκόπιμη κατανάλωση περισσότερου νερού από τα 6-8 ποτήρια την ημέρα είναι μια εξαιρετική ιδέα. Μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε χορτάτοι, ειδικά αν πίνετε όταν πεινάτε ή /και ακριβώς πριν από ένα γεύμα, δεν περιέχει θερμίδες ενώ μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την απόδοση της άσκησης. Αν ξεχνάτε να πίνετε νερό μπορείτε να έχετε ένα λίτρο νερού δίπλα σας το οποίο να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.