ΥΓΕΙΑ

6 αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης

Τα ερεθίσματα για την εμφάνιση της ψωρίασης δεν είναι τα ίδια για όλους, αλλά υπάρχουν μερικά κοινά που πρέπει να προσέξετε.

6 αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που πιστεύεται ότι συμβαίνει όταν τα λευκά αιμοσφαίρια παράγουν υπερβολική ποσότητα ορισμένων χημικών ουσιών, προκαλώντας με τη σειρά τους φλεγμονή. Αυτό κάνει τα κύτταρα του δέρματος να σχηματίζονται και να πεθαίνουν πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό που οδηγεί σε πυκνή συσσώρευση κυττάρων στο δέρμα. Η συσσώρευση παίρνει τη μορφή κόκκινων ή ροζ μικρών εξογκωμάτων που συσσωρεύονται σε πλάκες ανυψωμένου δέρματος. Αυτές οι πλάκες επηρεάζουν το δέρμα πάνω από τους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής, με αρκετές φορές έντονη φαγούρα.

Αν και τα πιο ορατά συμπτώματα εμφανίζονται στο δέρμα, η ψωρίαση μπορεί να έχει άλλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και νόσου του Crohn.

Αν έχετε ψωρίαση, δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγείτε εντελώς από αυτήν, αλλά τα συμπτώματά σας μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Οι εξάρσεις ή οι υφέσεις της πάθησης μπορούν να προκληθούν από διάφορες αιτίες. Η αποφυγή των ερεθισμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα συμπτώματά σας υπό έλεγχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως όλοι οι πάσχοντες δεν έχουν τα ίδια ερεθίσματα.

Ας δούμε τις 6 αιτίες που προκαλούν την ψωρίαση

Ξεπερνάτε μια μόλυνση: Ιδιαίτερα μια μόλυνση με βακτήρια στρεπτόκοκκου. Μερικοί άνθρωποι έχουν έξαρση ψωρίασης μετά από μια περίοδο με στρεπτόκοκκο στο λαιμό, πόνο στο αυτί, βρογχίτιδα, αμυγδαλίτιδα ή λοίμωξη του αναπνευστικού. Αυτό είναι λογικό γιατί οι λοιμώξεις πηγαίνουν στην καρδιά αυτού που προκαλεί την ψωρίαση που δεν είναι άλλο από το ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικοί άνθρωποι έχουν έξαρση ακόμη και χωρίς εμφανή συμπτώματα λοίμωξης, αλλά ένα τεστ στρεπτόκοκκου μπορεί να αποκαλύψει μόλυνση με το μικρόβιο.

Δερματικοί τραυματισμοί: Τραυματισμοί του δέρματος όπως μια γρατσουνιά, ένα κόψιμο, ένα ηλιακό έγκαυμα, το τσίμπημα ενός εντόμου ή ένα τατουάζ– μπορεί να προκαλέσουν κάτι που ονομάζεται απόκριση Koebner ή φαινόμενο Koebner.

Έχετε άγχος: Τόσο οι λοιμώξεις όσο και το τραύμα στο δέρμα μπορούν να θεωρηθούν ως σωματικοί στρεσογόνοι παράγοντες, αλλά το ψυχολογικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει έξαρση της ψωρίασης. Στην πραγματικότητα, το άγχος είναι ένα από τα πιο κοινά αίτια της ψωρίασης. Για μερικούς ανθρώπους, σηματοδοτεί το πρώτο επεισόδιο της νόσου. Μια ιδιαίτερη εκδήλωση άγχους είναι να μην κοιμάστε καλά λέει η Emily Newsom, MD, κλινική επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο UCLA David Geffen School of Medicine.

Οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες που ανακουφίζουν από το άγχος, όπως ο διαλογισμός και ο βελονισμός, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εξάρσεων σε άτομα με ψωρίαση, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Dermatology.

Πίνετε ή καπνίζετε: Η μείωση του άγχους δεν είναι πάντα εύκολη όταν ζείτε με ψωρίαση. Ορισμένες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να την αντιμετωπίσουν μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν την κατάσταση του δέρματος. Το αλκοόλ, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει την ασθένεια, ειδικά στους άνδρες. Το ποτό μπορεί επίσης να κάνει ορισμένες θεραπείες για την ψωρίαση λιγότερο αποτελεσματικές.

Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Σε μια μελέτη, οι μη καπνιστές με ψωρίαση είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ύφεση από τους καπνιστές με ψωρίαση.

«Οτιδήποτε υπερβολικό προκαλεί άγχος στο σώμα», λέει ο Δρ. Newsom. «Η δε διακοπή του καπνίσματος μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την ψωρίαση».

Μόλις γεννήσατε: Στις γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επιδεινώσουν την ψωρίαση. Γενικά, τα υψηλότερα επίπεδα ορμονών φαίνεται να προστατεύουν από τις εξάρσεις της ψωρίασης, ενώ η πτώση των επιπέδων μπορεί να τις επιδεινώσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ψωρίαση μπορεί να ξεσπάσει κατά την εφηβεία, την εμμηνόπαυση και μετά την απόκτηση μωρού.

Για τον ίδιο λόγο, η ψωρίαση τείνει να υποχωρεί σε έγκυες γυναίκες. Το ίδιο συμβαίνει μερικές φορές με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο λύκος.

Ξεκινήσατε ένα νέο φάρμακο: Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης. Αυτά περιλαμβάνουν το λίθιο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής και άλλων ψυχιατρικών καταστάσεων. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ελονοσίας, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη και ορισμένα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση όπως οι β-αναστολείς.

«Μερικές φορές η αλλαγή των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση μπορεί να βοηθήσει», λέει ο Δρ. Newsom.

Ωστόσο, εάν πιστεύετε ότι ένα φάρμακο κρύβεται πίσω από μια έξαρση της ψωρίασης, μην σταματήσετε να το παίρνετε χωρίς να ρωτήσετε πρώτα το γιατρό σας.