ΥΓΕΙΑ

Εννέα πράγματα που δεν ήξερες για τον ιδρώτα

Γιατί σε ορισμένους μυρίζει ο ιδρώτας και σε άλλους όχι; Η ξεχωριστή οσμή είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον ιδρώτα. Εκτός από το να βλέπουμε λεκέδες υγρασίας να εξαπλώνονται σε πουκάμισα στην περιοχή της μασχάλης, αρκετοί από εμάς προβληματιζόμαστε με τη δυσάρεστη οσμή που θα είναι αισθητή σε οποιονδήποτε είναι αρκετά άτυχος και βρίσκεται κοντά μας.

Εννέα πράγματα που δεν ήξερες για τον ιδρώτα

Το οξύμωρο είναι ότι ο ίδιος ο ιδρώτας δεν έχει καθόλου μυρωδιά! Το πρόβλημα συνεπώς βρίσκεται στους ιδρωτοποιούς αδένες. Στο σώμα μας υπάρχουν δύο τύποι αδένων. Οι αποκρινείς αδένες, που βρίσκονται κυρίως στις μασχάλες, το στήθος και τη βουβωνική χώρα, και οι εκκρινείς αδένες, που βρίσκονται στις μασχάλες αλλά και σε άλλα σημεία όπως το μέτωπο και τις παλάμες. Αφού οι αποκρινείς αδένες εκκρίνουν ιδρώτα, τα βακτήρια στο δέρμα αναμειγνύονται μαζί του, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική οσμή που όλοι μισούμε.

Ιδρώνουν περισσότερο οι άνδρες ή γυναίκες;

Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο φύλα ιδρώνουν, και αυτό που επηρεάζει την ποσότητα του ιδρώτα περισσότερο είναι το μέγεθός μας και όχι το φύλο. Οι άνδρες τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο επειδή είναι συνήθως μεγαλύτεροι σε όγκο και ύψος, αλλά στην εμμηνόπαυση αντιστρέφεται και οι γυναίκες θα υποφέρουν περισσότερο από εφίδρωση και συχνά θα ξυπνήσουν με τα σεντόνια τους μουσκεμένα.

1643646311550-114857629-idrotas.jpg

Τι είναι η υπεριδρωσία;

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όλοι ιδρώνουμε πάρα πολύ. Αλλά μερικοί άνθρωποι υποφέρουν όλο το χρόνο από υπερβολική εφίδρωση (υπεριδρωσία) σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στις μασχάλες ή / και τα χέρια που είναι πάντα υγρά. Επίσης η έκκριση του ιδρώτα είναι ανεξάρτητη από τις καιρικές συνθήκες ή το βαθμό της σωματικής άσκησης. Όσοι πάσχουν από αυτή την πάθηση, φεύγουν από το σπίτι με ένα επιπλέον πουκάμισο και κάνουν ντους πέντε φορές την ημέρα ακόμη και το χειμώνα. Ωστόσο η ευχάριστη είδηση για τους πάσχοντες είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν μη χειρουργικές θεραπείες για τη μείωση της υπεριδρωσίας και με μακράς διαρκείας αποτελέσματα όπως το Botox.

1643645537716-919774360-idrotas.jpg

Ποια τρόφιμα προκαλούν εφίδρωση;

Εκείνοι που ζουν στη Δύση μπορεί να καταβάλουν προσπάθειες για να αποφύγουν την εφίδρωση, αλλά στην Ασία και την Αφρική οι άνθρωποι καταναλώνουν γεύματα με μπαχαρικά που οδηγούν σε υπερβολική εφίδρωση, βοηθώντας έτσι το σώμα να δροσιστεί. Αυτά είναι, για παράδειγμα το κάρυ, οι πιπεριές τσίλι κ.λπ. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι το είδος των τροφίμων που τρώμε επηρεάζει επίσης τη μυρωδιά του ιδρώτα. Σύμφωνα με μελέτες, οι κρεατοφάγοι έχουν λιγότερο ευχάριστη οσμή ιδρώτα από τους χορτοφάγους.

Σε ποια ηλικία χειροτερεύει το πρόβλημα;

Οι γονείς των παιδιών γνωρίζουν ήδη ότι μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία, ο ιδρώτας που μέχρι τώρα ήταν άοσμος ίσως μετατραπεί σε δύσοσμος. Αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο της επιδείνωσης, καθώς αποδεικνύεται ότι από την ηλικία των 40 ετών και μετά, η μυρωδιά του ιδρώτα μας αλλάζει και πάλι. Αλλά υπάρχει και ένα θετικό νέο. Καθώς γερνάμε, η ποσότητα του ιδρώτα μειώνεται, λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο δέρμα μας.

idrotas-5.jpg

Ιδρώνουν όλοι οι άνθρωποι;

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μοιράζονται αυτό το βασικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό, αλλά υπάρχουν εκείνοι των οποίων ο ιδρώτας δεν μυρίζει καθόλου. Όχι επειδή φροντίζουν να τρώνε μη πικάντικα τρόφιμα και να αποφεύγουν την άσκηση, αλλά απλά επειδή είναι «ευλογημένοι» με μάλλον σπάνια γονίδια.

Σε ποιες χώρες οι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο;

Όπως αναφέρθηκε, στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής οι άνθρωποι τρώνε ζεστά και πικάντικα τρόφιμα για να απαλλαγούν από την υπερβολική θερμότητα του σώματος. Σε γενικές γραμμές δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε θερμότερες και υγρότερες χώρες οι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο.

Σύνδεση μεταξύ ιδρώτα και τατουάζ

Όλα όσα συμβαίνουν εσωτερικά μέσα στο σώμα μας μπορούν να επηρεάσουν την εφίδρωση και το ίδιο συμβαίνει και με την επιφάνεια του δέρματος. Αποδεικνύεται ότι οι βελόνες που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή μελανιού στο ανώτερο στρώμα του δέρματος κατά τη διάρκεια ενός τατουάζ μπορούν επίσης να φτάσουν στους ιδρωτοποιούς αδένες και να τους επηρεάσουν. Σύμφωνα λοιπόν με μια ενδιαφέρουσα μελέτη, το δέρμα με τατουάζ όχι μόνο ιδρώνει λιγότερο, αλλά περιέχει και υψηλότερα επίπεδα νατρίου.

Μπορεί ο ιδρώτας να υποδηλώνει ασθένεια;

Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να υποδεικνύει διάφορες ασθένειες και ιατρικές καταστάσεις όπως ένα υπέρβαρο άτομο, ένα υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα, τη φυματίωση, τον καρκίνο, καθώς και το άγχος. Είναι επίσης γνωστό το φαινόμενο του «κρύου ιδρώτα», το οποίο μπορεί να υποδεικνύει υπογλυκαιμία, δηλαδή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως ιδρώτας είναι ένας κοινό πρόβλημα για σχεδόν όλους τους ανθρώπους, αλλά για εκείνους που αισθάνονται ότι ιδρώνουν πάρα πολύ, χωρίς σοβαρό λόγο, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις αρκεί να συμβουλευτούν έναν ειδικό.