ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την σκλήρυνση κατά πλάκας και τις οδοντιατρικές εξαγωγές

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της καθημερινής σας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της οδοντιατρικής φροντίδας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την σκλήρυνση κατά πλάκας και τις οδοντιατρικές εξαγωγές

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και τα φάρμακα που παίρνετε για αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ανάγκη για οδοντιατρικές επισκέψεις και εξαγωγές δοντιών.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πώς η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει την οδοντιατρική φροντίδα και τις εξαγωγές δοντιών και τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις.

Πώς επηρεάζει η σκλήρυνση κατά πλάκας την οδοντιατρική φροντίδα;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή οδοντιατρική σας φροντίδα και την οδοντιατρική αρωγή που λαμβάνετε από επαγγελματίες.

Προκλήσεις οδοντικής υγιεινής

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να καταστήσει δύσκολη την τήρηση της οδοντικής σας υγιεινής.

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσουν:

  • Δυσκολίες στο κράτημα της οδοντόβουρτσας και στο βούρτσισμα των δοντιών
  • Κόπωση που μπορεί να κάνει την καθημερινή υγιεινή επίπονη
  • Πόνο στο πρόσωπο και μούδιασμα που κάνουν το καθημερινό βούρτσισμα και τη χρήση νήματος επώδυνη
  • Κατάθλιψη και άλλες συναισθηματικές μεταπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν το κίνητρό σας

Προκλήσεις φαρμάκων

Επιπλέον, στους ανθρώπους που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά συνταγογραφούνται φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία και ζαχαρούχα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση πλάκας. Δυστυχώς λοιπόν τα φάρμακα και τα συμπληρώματα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως τερηδόνα και ουλίτιδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι είναι δύσκολο να διαχειριστείτε αυτές τις παρενέργειες ενώ διαχειρίζεστε συγχρόνως τα άλλα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Προκλήσεις οδοντιατρικής φροντίδας

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στον οδοντίατρο.

Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι οδοντίατροι συνηθισμένοι στη θεραπεία ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Συχνά, λοιπόν, τα ιατρεία τους δεν παρέχουν την άνεση και τη λειτουργικότητα για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και μπορεί να έχουν οδοντιατρικές καρέκλες που είναι απρόσιτες ή επώδυνες για να κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα οι πάσχοντες.

Άλλες κοινές προκλήσεις οδοντιατρικής φροντίδας για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία να κρατήσετε το κεφάλι σας ακίνητο και στη σωστή θέση κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρικής εξέτασης
  • Αναπνευστικά προβλήματα που καθιστούν δύσκολη τη λήψη βαθιών αναπνοών ενώ ο πάσχον είναι πλήρως ξαπλωμένος σε οδοντική καρέκλα
  • Οδοντικό πόνο και μούδιασμα που καθιστά δύσκολο να κρατηθεί το στόμα ανοιχτό χωρίς βοήθεια

Πώς επηρεάζει η σκλήρυνση κατά πλάκας τις οδοντικές εξαγωγές;

Οι τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις μπορεί να είναι μια πρόκληση για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Έτσι οι επισκέψεις για διαδικασίες όπως οι οδοντιατρικές εξαγωγές μπορούν να αυξήσουν αυτές τις προκλήσεις.

Οι εξαγωγές δοντιών απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας επισκέψεις και περιλαμβάνουν πόνο και δυσκολία στις τυπικές οδοντιατρικές εργασίες. Οι ακριβείς προκλήσεις και οι δυσκολίες εξαρτώνται από τον ασθενή, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και τον αριθμό των απαιτούμενων επισκέψεων.

Τα κοινά βήματα που θα κάνει ένας οδοντίατρος όταν ένας ασθενής έχει σκλήρυνση κατά πλάκας περιλαμβάνουν:

  • Συχνά διαλείμματα κάθε 5 έως 10 λεπτά για να εξασφαλίσετε άνεση στον ασθενή
  • Χρήση ενός στοματικού στηρίγματος, έτσι ώστε ο ασθενής να μην χρειάζεται να κρατήσει το στόμα του ανοιχτό από μόνος του
  • Χρήση εξειδικευμένων μαξιλαριών στην οδοντιατρική καρέκλα
  • Συντονισμός με τον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας του ασθενούς σχετικά με τις δόσεις φαρμάκων και την αναισθησία την ημέρα της διαδικασίας

Με την πάροδο του χρόνου, η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να αποδυναμώσει τα ούλα. Εάν τα ούλα σας είναι αδύναμα εξαιτίας της σκλήρυνσης κατά πλάκας ένας οδοντίατρος μπορεί να συστήσει ως λύση οδοντικά εμφυτεύματα.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πιο μόνιμα από τις οδοντοστοιχίες και συχνά θεωρούνται καλύτερη επιλογή για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Συμβουλευτείτε ωστόσο το γιατρό σας όσο και τον οδοντίατρό σας για το πώς θα δεχτείτε τις φροντίδες του οδοντιάτρου καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική.