ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ένας χειροπράκτης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Η χειροπρακτική φροντίδα είναι μια συμπληρωματική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων πόνων ειδικά στην πλάτη. Ενώ η χειροπρακτική φροντίδα δεν αποτελεί ιατρική θεραπεία, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι βοηθά στη βελτίωση της συνολικής τους υγείας, της ενδυνάμωσης και της καλύτερης ποιότητας της ζωής τους.

Μπορεί ένας χειροπράκτης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA) είναι μια πάθηση που μερικοί ισχυρίζονται ότι η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους και τις ενοχλήσεις που μειώνουν την ποιότητα της ζωής τους. Βέβαια δεν υπάρχει ίαση για αυτή τη χρόνια πάθηση των αρθρώσεων, αλλά η θεραπεία από εξειδικευμένο χειροπρακτικό μπορεί να βοηθήσει να νιώσετε ανακούφιση.

Τι είναι η χειροπρακτική φροντίδα;

Η χειροπρακτική φροντίδα είναι μια μορφή συμπληρωματικής ιατρικής που χρησιμοποιεί πρακτική θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας του μυοσκελετικού συστήματος.

Οι χειροπράκτες μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως πόνο στην πλάτη και τις αρθρώσεις ενώ για μερικούς ανθρώπους, η χειροπρακτική φροντίδα χρησιμοποιείται και ως μορφή φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης.

Ποια είναι τα οφέλη της χειροπρακτικής φροντίδας για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Συμπληρωματικές θεραπείες για τη βελτίωση της διάθεσης, της ενέργειας και του πόνου γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς μεταξύ των ανθρώπων που ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μειώστε τη φλεγμονή

Ένας χειροπράκτης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου του RA. Για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες, η χειροπρακτική φροντίδα πιστεύεται ότι εξισορροπεί τη λειτουργία του σώματος μέσω της ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης και άλλων αρθρώσεων. Αυτές οι προσαρμογές μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της παραγωγής πρωτεϊνών που μπορούν να συσσωρευτούν στο ανοσοποιητικό σύστημα και να συμβάλουν στη φλεγμονή.

Ανακουφίστε τον πόνο στις αρθρώσεις

Οι αρθρώσεις που δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένες δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας, οπότε η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει με ορισμένες μορφές αρθρίτιδας βελτιώνοντας τη συνολική λειτουργία των αρθρώσεων.

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι άτομα με οστεοαρθρίτιδα που επισκέφθηκαν χειροπρακτικό δύο φορές την εβδομάδα επί 6 εβδομάδες ένιωσαν περισσότερη ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις τους από εκείνους που κάνουν παραδοσιακά προγράμματα διατάσεων ή φυσικοθεραπεία. Ο χρόνος που χρειάζεται για να δείτε τα αποτελέσματα από τη χειροπρακτική φροντίδα θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη κατάστασή σας, αλλά το Ίδρυμα Αρθρίτιδας αναφέρει ότι οι άνθρωποι συνήθως νιώθουν ανακούφιση μετά από 4 έως 10 συνεδρίες.

Η χειροπρακτική φροντίδα για τη ΡΑ μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ο πόνος σας προκαλείται από φλεγμονή ή από κινήσεις που αντισταθμίζουν αυτή τη φλεγμονή.

Είναι η χειροπρακτική φροντίδα ασφαλής για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει τους πάσχοντες πως η αρωγή ενός χειροπρακτικού σε περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως ο λαιμός δεν οφελεί.

Όμως νεότερη έρευνα αποδεικνύει ότι η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να ωφελήσει άλλες περιοχές του σώματος για τα άτομα με ΡΑ και μπορεί να βοηθήσει σε περιόδους χρόνιας αλλά όχι οξείας φλεγμονής.

Εάν έχετε αμφιβολίες για την χειροπρακτική φροντίδα αναφορικά με τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιλήστε με τον ρευματολόγο σας ή με άλλον ειδικό που διαχειρίζεται το πρόβλημά σας.

Πώς μπορείτε να βρείτε έναν χειροπρακτικό έμπειρο με ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Οι χειροπράκτες δεν λαμβάνουν παραδοσιακό ιατρικό πτυχίο, αλλά πρέπει να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα που θα τους δώσει ένα πτυχίο χειροπράκτη. Αυτή η εκπαίδευση διαρκεί περίπου 4 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια πρέπει να δώσουν εξετάσεις. Αν ψάχνετε έναν χειροπράκτη ρωτήστε τον θεράποντα γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σας συστήσει έναν της εμπιστοσύνης του.

Πριν επισκεφθείτε έναν χειροπρακτικό, είναι επίσης χρήσιμο να ελέγξετε τα διαπιστευτήριά του και να δείτε αν υπάρχουν κριτικές από άλλους ασθενείς.