ΥΓΕΙΑ

Ανδρική υπογονιμότητα: Πόσο πρέπει να αδυνατίσει κανείς για να διπλασιάσει την ποσότητα σπέρματος

Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει τους υπέρβαρους άνδρες να διπλασιάσουν την ποσότητα σπέρματός τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ανδρική υπογονιμότητα: Πόσο πρέπει να αδυνατίσει κανείς για να διπλασιάσει την ποσότητα σπέρματος
Bigstock

Οι Δανοί επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψή τους, η οποία βασίστηκε στη μελέτη 59 ανδρών, είναι εκπληκτική.

Όλοι οι εθελοντές ακολούθησαν μια δίαιτα οκτώ εβδομάδων, η οποία έδινε μόλις 800 θερμίδες την ημέρα.

Οι άνδρες που είχαν ΔΜΣ τουλάχιστον 32 πριν από την έναρξη της μελέτης, έχασαν κατά μέσο όρο 16,5 κιλά. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους αυξήθηκε κατά 41%.

Οι άνδρες που διατήρησαν το βάρος τους για ένα χρόνο είχαν διπλάσιο αριθμό σπερματοζωαρίων, σε σχέση με τον αριθμό που είχαν πριν την έναρξη της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες όμως που ξαναπήραν βάρος και ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, έχασαν και τη βελτίωση στην ποιότητα του σπέρματος, διαπίστωσαν οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων κορυφώνεται όταν ένας άνδρας γίνεται 17 ετών και παραμένει υψηλός μέχρι τα 40 του. Από εκεί και μετά αρχίζει να φθίνει.

Ένας φυσιολογικός αριθμός σπερματοζωαρίων θεωρείται οποιαδήποτε ποσότητα μεγαλύτερη από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος.

Μελέτες σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία όμως, δείχνουν ότι ο αριθμός σπερματοζωαρίων στους άνδρες έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1970.

Fat And Fat Man With A Big Belly In Jeans And A Red T-shirt On A Blue Background.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πίσω από αυτή την ανησυχητική τάση βρίσκονται η μεγαλύτερη περίμετρος μέσης, η κακή διατροφή και η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι συμμετέχοντες στη νέα μελέτη ήταν από 18 έως 65 ετών.

Η επικεφαλής της έρευνας, Καθηγήτρια Signe Torekov, δήλωσε: «Ήταν έκπληξη για εμάς ότι μπορεί να επιτευχθεί μια τόσο μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα του σπέρματος σε σχέση με την απώλεια βάρους. Με δεδομένο ότι το 18% των Δανών είναι παχύσαρκοι, αυτή η γνώση μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά».

Η μελέτη είναι απίθανο να ισχύει μόνο για τους Δανούς, καθώς η αύξηση της παχυσαρκίας και η μείωση της ποιότητας του σπέρματος καταγράφονται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν ότι η απώλεια βάρους βελτίωσε την κινητικότητα του σπέρματος, δηλαδή πόσο αποτελεσματικά «κολυμπούν», ή τον όγκο του παραγόμενου σπέρματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS), το 41% των ανδρών στην Αγγλία είναι υπέρβαροι και το 27% παχύσαρκοι. Ανάλογα είναι τα στοιχεία και για τις ΗΠΑ.

Η παχυσαρκία μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να παράγουν σπέρμα.

Η δανέζικη μελέτη είναι η πιο πρόσφατη που αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα διαπίστωσαν ότι οι παχύτεροι άνδρες στην ηλικία των 60 είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τους αδύνατους συνομηλίκους τους.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.