ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: 6 πτυχές της νόσου που συχνά παρερμηνεύονται

Η αμερικανική Ένωση για το Αλτσχάιμερ δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο που περιγράφει μερικές από τις κοινές εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την πάθηση, όπως περιγράφονται από άτομα που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Αλτσχάιμερ: 6 πτυχές της νόσου που συχνά παρερμηνεύονται

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και επηρεάζει πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Με τον όρο άνοια περιγράφεται μια ομάδα συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν την απώλεια μνήμης, γλωσσικά προβλήματα, αλλαγές στη διάθεση, έκπτωση της μνήμης και της λογικής, και επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται σταθερά με την πάροδο του χρόνου και ενώ οι πάσχοντες είναι συχνά σε θέση να λειτουργούν αυτόνομα στα αρχικά στάδια της νόσου, καθώς αυτή εξελίσσεται πρέπει να στηρίζονται όλο και περισσότερο στους φροντιστές τους για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα άτομα με πρόσφατη διάγνωση της νόσου μπορεί να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το γεγονός και χρειάζονται υποστήριξη. Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας από την άλλη, παρά την επιθυμία τους να είναι υποστηρικτικοί, συχνά αποφεύγουν την αλληλεπίδραση με τον πάσχοντα λόγω του φόβου ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή του.

Η αποφυγή της συναναστροφής με τα άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ όμως, προάγει το αίσθημα της απομόνωσης και του στίγματος και μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή τους.

Δείτε μερικές από τις κοινές εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως τις μεταφέρουν άτομα με άνοια πρώιμου σταδίου.

Αναγνώριση της αυτονομίας

Λόγω της καλύτερης επιτήρησης, τα άτομα διαγιγνώσκονται πλέον σε πρώιμα στάδια της νόσου.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι αυτά τα άτομα εξακολουθούν να είναι σε θέση να ζουν ανεξάρτητα και να συνεχίζουν να έχουν στόχους που θέλουν να επιτύχουν.

Οι φροντιστές και τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με άνοια να σχεδιάσουν το μέλλον τους και να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής καθώς η νόσος τους εξελίσσεται.

Η διάγνωση Αλτσχάιμερ δεν καθορίζει ένα άτομο

Τα άτομα με άνοια διατηρούν την αίσθηση του εαυτού τους μέχρι τα τελικά στάδια της άνοιας και τα μέλη της οικογένειας δεν πρέπει να τα βλέπουν μέσα από το πρίσμα της ασθένεια.

Η άνοια δεν αλλάζει τις προτιμήσεις του ανθρώπου για δραστηριότητες ή σχέσεις. Οι πάσχοντες συνεχίζουν να απολαμβάνουν σημαντικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως οι συναντήσεις με φίλους και μέλη της οικογένειας, μέχρι τα τελευταία στάδια της νόσου.

Συχνά ανησυχούν ότι θα πουν κάτι λάθος. Το κλειδί είναι να τους μιλάτε σε όποιο επίπεδο μπορούν να αλληλεπιδράσουν. Μιλήστε για γεγονότα του παρελθόντος, καλές αναμνήσεις ή την αγαπημένη τους ομάδα. Ακόμη και στο τελικό στάδιο της νόσου, η επικοινωνία μέσω της αφής μπορεί να είναι ισχυρή και ανταποδοτική.

Διακύμανση συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις από τη μια μέρα στην άλλη. Κάποιες μέρες μπορεί να έχουν βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και καλύτερη διάθεση.

Αντίθετα, το ίδιο άτομο μπορεί να εμφανίσει πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως άγχος, ταραχή, ευερεθιστότητα και επανάληψη λέξεων τις «κακές» μέρες.

Τα άτομα του στενού περιβάλλοντος πρέπει να κατανοούν ότι ορισμένες συμπεριφορές είναι πέρα ​​από τον έλεγχο των πασχόντων και πρέπει να είναι υπομονετικοί μαζί τους.

Πρώιμη έναρξη της νόσου

Η άνοια επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, περίπου το 5-10% των περιπτώσεων όμως είναι άνθρωποι νεότερης ηλικίας. Τότε μιλάμε για πρώιμη έναρξη της νόσου.

Η παγιωμένη αντίληψη ότι η άνοια επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους μπορεί να κάνει τα νεότερα άτομα να αγνοήσουν τα συμπτώματα και να καθυστερήσουν να ζητήσουν βοήθεια. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην έναρξη θεραπείας για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου.

Απευθείας επικοινωνία

Οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειας συχνά δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν στην είδηση της διάγνωσης ενός ατόμου με άνοια. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να επικοινωνήσουν με τον/την σύζυγο ή τον φροντιστή σχετικά με την κατάσταση της υγείας των πασχόντων. Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ το αντιλαμβάνονται και νιώθουν μοναξιά ή ντροπή. Η άμεση επικοινωνία με το άτομο με Αλτσχάιμερ είναι προτιμότερη και πιο πιθανό να εκληφθεί ως φροντίδα και εκδήλωση ουσιαστικού ενδιαφέροντος.

Αποφεύγετε την κριτική

Η άρνηση είναι επίσης μια κοινή αντίδραση μεταξύ φίλων και μελών της οικογένειας ατόμων με πρόσφατη διάγνωση Αλτσχάιμερ. Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με σχόλια που υπαινίσσονται ότι το άτομο είναι πολύ νέο ή φαίνεται να λειτουργεί «φυσιολογικά». Αν και δεν είναι κακοπροαίρετα, τέτοια σχόλια μπορεί να φαίνονται απορριπτικά και να παραβλέπουν την αγωνία της αντιμετώπισης της διάγνωσης που βιώνει το άτομο με άνοια και τη βλάβη που προκαλείται από την ίδια την πάθηση.

Πηγή: Medical News Today