ΥΓΕΙΑ

Συμπτώματα χαμηλών οιστρογόνων: Το σημάδι στον ύπνο σας που μπορεί να σηματοδοτεί τα χαμηλά επίπεδα

Οι ορμόνες φύλου, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στο σώμα.

Συμπτώματα χαμηλών οιστρογόνων: Το σημάδι στον ύπνο σας που μπορεί να σηματοδοτεί τα χαμηλά επίπεδα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ορισμένες συνθήκες ύπνου μπορεί να σηματοδοτούν μια ανισορροπία σε ζωτικής σημασίας χημικές ουσίες του οργανισμού.

Καθώς το σώμα γερνάει υφίσταται φυσικές μειώσεις στις ορμόνες του φύλου, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν δυσμενή συμπτώματα. Οι γιατροί τείνουν να διορθώνουν αυτές τις σωματικές αλλαγές με φάρμακα που περιέχουν ζωτικές ορμόνες. Σύμφωνα με νέα ευρήματα, αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για την πρόληψη της εμφάνισης υπνικής άπνοιας και ροχαλητού, που επιφέρουν άλλους γνωστούς κινδύνους για την υγεία.

Η υπνική άπνοια

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό PLOS ONE τόνισε τη σχέση μεταξύ της υπνικής άπνοιας και των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων, εξηγώντας γιατί οι αναφορές για υπνική άπνοια είναι τόσο συχνές στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση υποφέρουν από υπνική άπνοια, αλλά οι λόγοι για αυτό παρέμειναν μέχρι πρότινος ασαφείς.

Η νέα έρευνα, υποδηλώνει ότι η έλλειψη σεξουαλικών ορμονών μπορεί να είναι η ρίζα του ζητήματος.

Η έρευνα

Η μελέτη 774 γυναικών, που συμμετείχαν στην Έρευνα Αναπνευστικής Υγείας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, διεξήχθη μεταξύ 2010 και 2012.

Μεταξύ αυτού του δείγματος γυναικών, το 71,2% είχε πει ότι ροχάλιζε, ενώ 411 ανέφεραν άλλα συμπτώματα υπνικής άπνοιας.

Ο διπλασιασμός των συγκεντρώσεων οιστρόνης - ένας τύπος οιστρογόνου - συσχετίστηκε με 19% μειωμένες πιθανότητες ροχαλητού.

Ο διπλασιασμός των επιπέδων προγεστερόνης, στον αντίποδα, συνδέθηκε με 9% μειωμένες πιθανότητες ροχαλητού.

Η Science Daily πρόσθεσε: «Μεταξύ εκείνων που ροχαλίζουν, ο διπλασιασμός των συγκεντρώσεων τριών οιστρογόνων συνδέθηκε με 17% έως 23% μείωση των πιθανοτήτων των γυναικών να έχουν πει ότι αναπνέουν ακανόνιστα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στη συνέχεια ειπώθηκε πως ο διπλασιασμός της συγκέντρωσης προγεστερόνης, μεταξύ των ατόμων που ροχαλίζουν, συσχετίστηκε με 12% μειωμένες πιθανότητες να ξυπνήσουν με αίσθημα πνιγμού.

Τα ευρήματα φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η διόρθωση των ορμονικών επιπέδων στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καταστάσεων όπως η υπνική άπνοια.

Αυτοί οι τύποι θεραπείας πρέπει ωστόσο να προσεγγίζονται με προσοχή καθώς ενδέχεται να υπάρχουν καρδιαγγειακοί κίνδυνοι που συνδέονται με ορισμένα ορμονικά φάρμακα.

ypnos.jpg

Οι κίνδυνοι υπνικής άπνοιας

Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή ύπνου που συμβαίνει όταν ένα άτομο σταματά να αναπνέει για σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτά τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν από 10 έως 30 δευτερόλεπτα, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επαναλαμβάνονται περιοδικά όλη τη νύχτα.

«Τα άτομα με υπνική άπνοια χωρίς θεραπεία έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση», προειδοποιεί το Harvard Health.

«Οι άπνοιες διαταράσσουν την ικανότητα ενός ατόμου να κοιμάται καλά τη νύχτα, καθιστώντας το λιγότερο σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Αυτό μπορεί να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ευπάθειας σε ατυχήματα κατά την οδήγηση.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με υπνική άπνοια χωρίς θεραπεία έχουν έως και επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και μη φυσιολογικών καρδιακών παλμών.

Πολλά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της τακτικής άσκησης και του περιορισμού της πρόσληψης αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων περιπτώσεων υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με την Κλινική Mayo.