Περιεδρικό Συρίγγιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σύγχρονη αντιμετώπισή του

Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση που επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, επιδεινώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου είναι αποκλειστικά χειρουργική, ενώ η πολυπλοκότητα της επέμβασης καθιστά απαραίτητη τη διενέργειά της από εξειδικευμένο χειρουργό, με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Για τον σκοπό αυτό συναντήσαμε τον Ευστάθιο Κων. Μπαθρέλλο, Γενικό Χειρουργό ο οποίος μας απάντησε στα πιο συχνά ερωτήματα σας για το περιεδρικό συρίγγιο. Ο Δρ. Ευστάθιος Μπαθρέλλος προσφέρει εξατομικευμένη προσέγγιση στους ασθενείς του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιστατικού, με τελικό στόχο να προσφέρει πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο;

Το περιεδρικό συρίγγιο ή συρίγγιο πρωκτού αποτελεί μια μη φυσιολογική επικοινωνία του πρωκτικού σωλήνα/ορθού με το δέρμα. Στο περιεδρικό συρίγγιο αναγνωρίζονται τα εξής σημεία:

  • Το έσω στόμιο, που εντοπίζεται στο εσωτερικό του ορθού. Συνήθως, στο ύψος της οδοντωτής γραμμής.
  • Το έξω στόμιο, που εντοπίζεται στο δέρμα γύρω από την περιοχή του πρωκτού.
  • Ο συριγγώδης πόρος (συρίγγιο) που συνδέει το εσωτερικό με το εξωτερικό στόμιο. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόρος αυτός διαιρείται σε δυο ή τρεις κλάδους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ανάλογα εξωτερικά στόμια. Στην περίπτωση που κάποιο στόμιο είναι κλειστό, τότε λέμε ότι το συρίγγιο είναι τυφλό.

Ποια τα αίτια περιεδρικού συριγγίου;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων των περιεδρικών συριγγίων, η γενεσιουργός αιτία ανευρίσκεται σε μια προηγηθείσα φλεγμονή και εν συνέχεια αποστηματοποίηση των πρωκτικών αδένων που εκβάλουν στην οδοντωτή γραμμή. Ένα μικρό ποσοστό των περιεδρικών συριγγίων μπορεί να οφείλεται σε άλλες παθήσεις, όπως φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα, νόσος του Crohn ), καρκίνος, εκκολπωματίτιδα και φυματίωση.

Σπανιότερα, η δημιουργία περιεδρικού συριγγίου λαμβάνει χώρα σε έδαφος χρόνιας ραγάδας πρωκτού, στην επιφάνεια της οποίας επίσης, δημιουργείται χρόνια φλεγμονή από μικρόβια των κοπράνων.

Ποια τα συμπτώματα του περιεδρικού συριγγίου;

Τα περιεδρικό συρίγγιο συνήθως, προκαλεί έκκριση μείγματος πύου με αίμα από το έξω στόμιο, σύμπτωμα που συχνά γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή στο εσώρουχό του, καθώς και κνησμό στην περιοχή του πρωκτού.

Σπάνια προκαλεί πόνο, εκτός κι αν σχηματιστεί απόστημα από απόφραξη του συριγγώδους πόρου, όποτε σε αυτή την περίπτωση εμφανίζεται οξύς πόνος, ερυθρότητα, διόγκωση της περιοχής, καθώς και πυρετός.

H Διάγνωση περιεδρικού συριγγίου πως γίνεται;

Για τη διάγνωση ενός περιεδρικού συριγγίου απαιτείται λήψη του ιατρικού ιστορικού και πλήρη κλινική εξέταση του ασθενούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εμφανές το έξω στόμιο του συριγγίου στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό, ενώ κατά περιπτώσεις είναι επίσης, εφικτή η αναγνώριση του έσω στομίου μετά από δακτυλική εξέταση και πρωκτοσκόπηση.

Αναλυτικότερα, η κλινική εξέταση του ασθενούς περιλαμβάνει:

  • Επισκόπηση του περινέου, προκειμένου να εντοπιστεί η θέση του έξω στομίου του συριγγίου, ή ουλές από προηγούμενη διάνοιξη αποστήματος
  • Ψηλάφηση της περιπρωκτικής περιοχής, προκειμένου να εντοπιστεί ενεργή φλεγμονή
  • Δακτυλική εξέταση του πρωκτού, για την ανεύρεση της πορείας του συριγγώδους πόρου
  • Πρωκτοσκόπηση για τον εντοπισμό του έσω στομίου και τον έλεγχο για πιθανή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Πριν από την θεραπεία ενός περιεδρικού συριγγίου προηγείται απαραίτητα χαρτογράφηση της πορείας του συριγγίου, γεγονός που επιτρέπει στον χειρουργό να διαπιστώσει τη σχέση του συριγγίου με τον έσω και έξω σφιγκτήρα του πρωκτού. Η χαρτογράφηση λαμβάνει χώρα με ενδορθικό υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.

Ποιες οι κατηγορίες συριγγίων πρωκτού

Η ταξινόμηση των περιεδρικών συριγγίων είναι πολύ σημαντική, γιατί αυτή θα καθορίσει και το είδος της χειρουργικής προσέγγισης που θα εφαρμόσει ο ειδικός. Σε γενικές γραμμές, τα περιεδρικά συρίγγια ανάλογα με την πορεία τους και την ανατομική τους θέση, μπορούν να διακριθούν στις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες:

  • Μεσοσφιγκτηριακό συρίγγιο
  • Διασφιγκτηριακό συρίγγιο
  • Υπερσφιγκτηριακό συρίγγιο
  • Εξωσφιγκτηριακό συρίγγιο

Ποια η θεραπεία περιεδρικού συριγγίου;

Η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου είναι αποκλειστικά χειρουργική, ενώ για την αντιμετώπισή του χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές:

  • Συριγγεκτομή –συριγγοτομή (Fistulectomy –Fistulotomy)

Η τεχνική αυτή αφορά την πλήρη αφαίρεση ή διάνοιξη του συριγγίου. Πρόκειται για μια μέθοδο με απόλυτη ένδειξη σε χαμηλά συρίγγια, τα οποία δεν σχετίζονται με τους μυς του ορθού ή διαπερνούν μόνο τον έξω σφιγκτήρα του ορθού. Σε αυτή την περίπτωση, το τραύμα παραμένει ανοιχτό και επουλώνεται σιγά σιγά σε βάθος 6-8 εβδομάδων.

Σε περιπτώσεις πιο πολύπλοκων περιεδρικών συριγγίων, όπου το συρίγγιο εμπλέκει και μέρος των σφιγκτήρων του πρωκτού, τότε προκρίνεται η εφαρμογή πιο εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών, όπως:

  • Τεχνική seton

Η μέθοδος αυτή έχει ένδειξη σε συρίγγια όπου ο συριγγώδης πόρος περιλαμβάνει τους σφιγκτήρες του πρωκτού. Το seton είναι ελαστικό νήμα το οποίο τοποθετείται στην περιοχή του συριγγίου, μπαίνει μέσα από το εσωτερικό στόμιο και διαπερνά όλο το μήκος του συριγγίου και εξέρχεται από το έξω στόμιο, όπου και δένεται με το αρχικό του τμήμα σχηματίζοντας δηλαδή ένα δακτυλίδι. Στόχος αυτής της μεθόδου είναι η αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής, του αποστήματος, η παροχέτευση του συριγγίου και ταυτόχρονα η διασφάλιση των μυών του ορθού.

  • Καταστροφή του συριγγώδους πόρου με laser FiLaC (Fistula track Laser Closure)

Τα τελευταία χρόνια, κερδίζει συνεχώς έδαφος η χρήση δέσμης laser στην αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων. Με την τεχνική αυτή, ειδικές ίνες laser εισέρχονται σε όλο το μήκος του συριγγίου και προκαλούν ελεγχόμενη θερμική βλάβη.

Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η επιθηλιοποίηση και σύγκλειση του συριγγίου, επιταχύνοντας την διαδικασία της επούλωσης, διατηρώντας ανέπαφους τους μυς του ορθού.

Το βασικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι, μπορεί να εφαρμοστεί σε σύνθετα περιεδρικά συρίγγια, μειώνοντας την ανάγκη για πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ παράλληλα, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος της ακράτειας και μειώνεται σημαντικά ο μετεγχειρητικός πόνος.

  • Ενδοσκοπική μέθοδος VAAFT (Video-Assisted-Anal-Fistula-Treatment).

Και με αυτή την μέθοδο, πρωταρχικός στόχος παραμένει η καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του συριγγίου.

Αρχικά, χρησιμοποιείται ένα λεπτό ενδοσκόπιο (διαμέτρου 3mm) το οποίο εισέρχεται μέσω του έξω στομίου του συριγγίου, αποκαλύπτοντας τυχόν διακλαδώσεις και αποστηματικές κοιλότητες. Ταυτόχρονα, γίνεται πλύση του πόρου και ανακαλύπτεται ενδοσκοπικά το έσω στόμιο του συριγγίου. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται χαρτογράφηση του περιεδρικού συριγγίου. Στη συνέχεια, με ειδικά εργαλεία καθαρίζεται το συρίγγιο και στο τέλος, καυτηριάζεται το εσωτερικό του συριγγίου με συγκεκριμένη μορφή ενέργειας (π.χ. laser ή ηλεκτροδιαθερμία ή ραδιοσυχνότητες RF). Το έξω στόμιο παραμένει ανοιχτό για παροχέτευση.

Στα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής περιλαμβάνονται η ακριβής ενδοσκοπική χαρτογράφηση του συριγγίου, η διατήρηση της ακεραιότητας των σφιγκτήρων, καθώς και όλα τα οφέλη που συνεπάγονται για τον ασθενή τα ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία, όπως μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος και ταχύτερη ανάρρωση.

9G3A6287ok.jpg

Για αναλυτικές πληροφορίες και τυχόν απορίες σας επικοινωνήστε με τον Ευστάθιο Μπαθρέλλο στο 6936606664 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://stathisbathrellos.gr/

Info

O Ευστάθιος Κων. Μπαθρέλλος είναι Γενικός Χειρουργός και το ιατρείο του εδρεύει στην Αστυδάμαντος 83 και συγκεκριμένα εντός του Therapis General Hospital.

Εδώ και χρόνια χειρουργεί ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων της κλασσικής & λαπαροσκοπικής χειρουργικής (αποκατάσταση κηλών, χολοκυστεκτομή, χειρουργική παχέος εντέρου, χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, χειρουργική μαστού, κ.α.), σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κλινικές στο χώρο.

Διαβάστε το αναλυτικό του βιογραφικό εδώ