ΥΓΕΙΑ

Καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο: Πόσο μειώνει την ολική και την κακή χοληστερόλη (έρευνα)

Η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα για έξι μήνες δεν μειώνει το λίπος στην κοιλιά και το  ήπαρ ή την περίμετρο της μέσης σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, μπορεί όμως να συμβάλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο: Πόσο μειώνει την ολική και την κακή χοληστερόλη (έρευνα)

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι έτρωγαν αβοκάντο, έκαναν καλύτερης ποιότητας διατροφή κατά την περίοδο της μελέτης.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του χαμηλότερου σωματικού βάρους, του Δείκτη Μάζας Σώματος και της περιμέτρου της μέσης.

Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό συμμετεχόντων και εκτενέστερη σε χρόνο σχετικά με την επίδραση του αβοκάντο στην υγεία.

Η Kristina Petersen, επίκουρη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας, είπε ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο βελτίωσε συνολικά την ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων κατά οκτώ βαθμούς σε μια κλίμακα 100 βαθμών.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συνολική ποιότητα της διατροφής», είπε η Petersen. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί γνωρίζουμε ότι η υψηλότερη ποιότητα διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Loma Linda, το Πανεπιστήμιο Tufts και το UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας).

Στην εξάμηνη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1.000 υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους έλαβαν οδηγίες να τρώνε ένα αβοκάντο κάθε μέρα, ενώ οι άλλοι μισοί συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους και περιόρισαν την κατανάλωση αβοκάντο σε λιγότερα από δύο το μήνα. Το λίπος στην κοιλιά και γύρω από άλλα όργανα μετρήθηκε με μαγνητική τομογραφία πριν από την έναρξη και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.

«Παρότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα δεν οδήγησε σε κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στο κοιλιακό λίπος και άλλους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, δεν προκάλεσε αύξηση του σωματικού βάρους», δήλωσε η Joan Sabaté, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda. «Αυτό είναι θετικό γιατί η πρόσληψη επιπλέον θερμίδων από το αβοκάντο δεν επηρεάζει το σωματικό βάρος ή το κοιλιακό λίπος και μειώνει ελαφρώς τη συνολική και την LDL χοληστερόλη».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο μείωσε την ολική χοληστερόλη κατά 2,9 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) και την LDL ή κακή χοληστερόλη κατά 2,5 mg/dL.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.