ΥΓΕΙΑ

Μακρά Covid: Πού οφείλονται οι εξάρσεις και οι υφέσεις των συμπτωμάτων

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν μετά από μια ιογενή λοίμωξη σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα), η οποία συνδέεται με φλεγμονή, νευρολογικά συμπτώματα, σύγχυση, προβλήματα ύπνου και έντονο στρες.

Μακρά Covid: Πού οφείλονται οι εξάρσεις και οι υφέσεις των συμπτωμάτων

Ανάλογα συμπτώματα εμφανίζουν και τα άτομα με μακρά COVID, η οποία εξελίσσεται σε νέα πανδημία μέσα στην πανδημία του κορονοϊού.

Νέα μελέτη ειδικών του Τμήματος Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, του Πανεπιστημίου Βικτόρια στο Γουέλινγκτον και του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, δίνει εξήγηση για τη διάρκεια των νευρολογικών συμπτωμάτων αυτών των παθήσεων μέσω της διασύνδεσης σώματος και εγκεφάλου.

Όπως ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο Γουόρεν Τέιτ, μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καλά κατανοητό πώς η μακρά COVID αλλά και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης προκαλούν τόσο εξαντλητικά και υποτροπιάζοντα νευρολογικά συμπτώματα.

Ο «φαύλος κύκλος» των υποτροπών

Οι ερευνητές ανέφεραν στο πλαίσιο της μελέτης τους ότι μετά από μια ιογενή λοίμωξη ή ένα στρεσογόνο γεγονός, η συστημική παθολογία που αναπτύσσεται «ταξιδεύει» προς τον εγκέφαλο μέσω νευροαγγειακών μονοπατιών ή μέσω του δυσλειτουργικού αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση χρόνιας νευροφλεγμονής, η οποία οδηγεί σε χρόνια νόσο που κάνει συνεχείς κύκλους υφέσεων και υποτροπών. Με βάση αυτό το μοντέλο, δεν επέρχεται η ίαση των ασθενών καθώς το σήμα της φλεγμονής ανακυκλώνεται συνεχώς μεταξύ εγκεφάλου και σώματος προκαλώντας υποτροπές.

«Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και η μακρά COVID συγγενεύουν στενά και είναι σαφές ότι η βιολογική βάση της long COVID συνδέεται με την αρχική COVID λοίμωξη – έτσι δεν πρέπει πλέον να υπάρχει διαφωνία και αμφιβολία σχετικά με το ότι τα σύνδρομα που σχετίζονται με χρόνια κόπωση έχουν βιολογική βάση και αφορούν προβλήματα στη φυσιολογία» σημείωσε ο καθηγητής Τέιτ.

Ο επικεφαλής της μελέτης τονίζει ότι τα νέα ευρήματα θα επιτρέψουν την πληρέστερη κατανόηση αυτών των συνδρόμων και την καλύτερη διαχείρισή τους. «Η νέα μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που εμφανίζει αυτά τα σύνδρομα όταν εκτίθεται σε στρες όπως η λοίμωξη με COVID-19 ή ο ιός Epstein Barr – τέτοια σύνδρομα μπορεί επίσης να εμφανιστούν και σε άτομα που εμβολιάζονται και στα οποία ο εμβολιασμός λειτουργεί ως μεγάλος στρεσογόνος παράγοντας. Στα συγκεκριμένα άτομα αυτό που θα αποτελούσε μια μεταβατική φλεγμονώδη ανοσολογική αντίδραση προκειμένου να "καθαρίσει" ο οργανισμός τη φλεγμονή, να αναπτυχθεί ανοσία και να γίνει διαχείριση του στρες, μετατρέπεται αντιθέτως σε μια χρόνια κατάσταση στην οποία η πάθηση επιμένει».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Frontiers in Neurology.