ΥΓΕΙΑ

Η μακροχρόνια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επιταχύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

Μια μακροπρόθεσμη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επιδείνωσε τη συμπεριφορά που μοιάζει με κατάθλιψη και τη γνωστική εξασθένηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε ανθρώπους με Αλτσχάιμερ.

Η μακροχρόνια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επιταχύνει την εξέλιξη  του Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Οι αιτίες της γνωστικής εξασθένισης του εγκεφάλου δεν είναι πλήρως κατανοητές και επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία. Αλλά η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε πιθανές στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας.

Για παράδειγμα, μια μεσογειακή διατροφή φαίνεται να έχει οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να μειώσει το ποσοστό της γνωστικής εξασθένησης σε άτομα με Αλτσχάιμερ. Αλλά μια δυτική ή «αμερικανική» δίαιτα, η οποία συνήθως περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, έχει συνδεθεί με νευροεκφυλισμό και γνωστική εξασθένηση σε ποντίκια.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας εξέτασαν τις επιπτώσεις μιας μακροχρόνιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για άτομα με Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Metabolic Brain Disease, υποδηλώνουν ότι μια μακροπρόθεσμη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα μπορούσε να συμβάλει στη συμπεριφορική και γνωστική εξασθένηση της νόσου.

altxaimer.jpg

Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 αποτελούν σοβαρές ανησυχίες για την υγεία στη Δύση και η σύνδεση μεταξύ των δύο ασθενειών είναι καλά εδραιωμένη. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 41,9% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν παχυσαρκία και το 14,7% έχουν διαβήτη.

Υπάρχουν επίσης αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν μια σύνδεση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και τόσο της παχυσαρκίας όσο και του διαβήτη τύπου 2.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ αυτών των χρόνιων παθήσεων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας χρησιμοποίησαν στην έρευνά του ποντίκια. Τα ποντίκια παρήγαγαν μια μεταλλαγμένη μορφή της ανθρώπινης πρωτεΐνης tau, η οποία σχηματίζει συστάδες στους εγκεφάλους των ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές σύστησαν μια ομάδα ποντικιών με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για μεγάλο χρονικό διάστημα για να μελετήσουν την επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου. Στα ποντίκια δόθηκε είτε μια κανονική δίαιτα (που περιλαμβάνει 4,8% λιπαρά) είτε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (που περιλαμβάνει 23,5% λίπος). Τα ποντίκια τρέφονταν με τη διατροφή υψηλής διατροφής για 30 εβδομάδες, ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών.

Οι ερευνητές μέτρησαν το σωματικό βάρος, τα επίπεδα γλυκόζης και τη συμπεριφορά στα ποντίκια, χρησιμοποιώντας μια σειρά δοκιμών που έχουν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση του άγχους, της κατάθλιψης και της γνωστικής λειτουργίας. Στο τέλος του πειράματος, μέτρησαν την ανοχή στη γλυκόζη και την ινσουλίνη (που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση του διαβήτη) και τη συσσώρευση της παθολογικής πρωτεΐνης tau στους εγκεφάλους των ποντικών.

1643647494767-288647154-egkefalos.jpg

Διατροφή και εγκέφαλος

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με Αλτσχάιμερ που τρέφονταν με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία από τα υγιή ποντίκια που τρέφονταν με την ίδια διατροφή. Τα ποντίκια με Αλτσχάιμερ ανέπτυξαν επίσης μεταβολικές διαταραχές, που χαρακτηρίζονται από δυσανεξία στη γλυκόζη και αντίσταση στην ινσουλίνη, οι οποίες είναι σημάδια διαβήτη τύπου 2.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επιδείνωσε τη συμπεριφορά που μοιάζει με κατάθλιψη και τη γνωστική εξασθένηση στα ποντίκια μοντέλου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Larissa Bobrovskaya, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικών & Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, τα ευρήματα συνάδουν με όσα είναι ήδη γνωστά για τους μεταβολικούς παράγοντες και το νευρικό σύστημα. «Η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας τις ψυχιατρικές διαταραχές και τη γνωστική εξασθένηση», δήλωσε η Bobrovskaya σε δελτίο τύπου.

Ωστόσο, η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επιδείνωσε επίσης την παθολογία του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στα ποντίκια, η οποία είναι ένα σημαντικό νέο εύρημα.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση των επιπέδων της παθολογικής πρωτεΐνης tau στους εγκεφάλους των υγιών ποντικών που τρέφονται με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υποδηλώνοντας ότι μια μακροπρόθεσμη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

1643645429664-87674727-egkefalos-2.jpg

Ένας «φαύλος κύκλος;»

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι υπάρχει ένας «φαύλος κύκλος» μεταξύ της μεταβολικής νόσου και της γνωστικής εξασθένησης, με τους ανθρώπους που έχουν προδιάθεση για ορισμένες παθολογίες του εγκεφάλου να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη μεταβολική νόσο και την παρουσία μεταβολικής νόσου να επιδεινώνει επίσης την εγκεφαλική νόσο.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας», δήλωσε η Bobrovskaya. «Ένας συνδυασμός παχυσαρκίας, ηλικίας και διαβήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας».

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά σε ποντίκια και τα ανθρώπινα δεδομένα εξακολουθούν να χρειάζονται.